Ash plantain curry
Alu kesel
Ash plantain curry
Description
Eigenlijk voor in de lamprais, maar apart ook heerlijk!
Lamprais is een Nederlandse uitvinding. Het is een soort nasi rames maar dan uit Sri Lanka (het vroegere Ceylon). Lamprais stamt uit de Nederlandse koloniale tijd en wordt in heel Sri Lanka met genoegen gegeten - vooral door de afstammelingen van de Nederlandse kolonisten, de "burghers" die nog steeds een stevig deel van de Sri Lankaanse bevolking uitmaken.
Moeilijk om te maken, makkelijk om te eten
Lamprais is typisch convenience food - een snelle, eenvoudige hap met van alles wat. Het wordt samengesteld uit een aantal gerechten. En die zijn een voor een best wel ingewikkeld om te maken. Dus de kolonisten gingen voor comfort en dat de lokale koks daar soms tot een week lang voor in de keuken moesten staan, tja...
Lamprais bevat een aantal verschillende gerechtjes
Welke? Dat is inmiddels een punt van discussie:
“Sadly anything wrapped in a banana leaf is lamprais in this country,” says ` Daniels [Jean Daniels, a renowned Burgher lamprais maker. Red.]. She adds that this comes from a lack of understanding of what lamprais really is. The addition of eggs and seafood, however delicious they may be, are undeniably inauthentic. The lamprais has also grown in size over time. “Those days they would only add three tablespoons of rice.” However, demand often drives supply, explaining the increase of lamprais from snack sized portions to full blown meals. “They’ve gotten bigger since, but my lamprais is still probably the smallest.” Ref
Wij houden het toch hierop. Klik op de links voor de onderliggende recepten.
- Lampara curry - een curry van kip, lam, varken en/of rund.
- Rijst, gekookt in bouillon en kruiden
- Brinjal pahi (gebakken aubergine)
- Seeni sambol - gekaramelliseerde ui op zijn Sri Lankaans
- Ash plantain curry - Gebakken bakbanaan (plantaan)
- Burgher gehaktballetjes (burgher dutch meat balls - frikadells)
- Bananenblad
Ingrediënten
Instructies
-
Zorg dat u alle ingrediënten klaar heeft liggen.
-
Het beste resultaat verkrijgt u met niet al te rijpe bakbananen. Op Sri Lanka wordt zelfs een specifieke soort gebruikt - de zogeheten ash plantain - een wat kortere, bijna vierkante bakbanaan. Maar ja...vind die maar eens...
-
Schil de bakbananen (sommige recepten laten de schil zelfs zitten) en leg ze in zout water.
-
Snij ze vervolgens in vingergrote stukken.
-
Leg deze terug in het water.
-
Giet ze af, laat ze uitlekken en vermeng ze met de turmeric.
-
Frituur ze goudbruin in hete kokosolie.
-
Laat ze goed uitlekken op keukenpapier.
-
- Zet een pan op met een lepel kokosolie
- Stoof hierin de ui, de currybladeren, de fenegriek, het pandanblad en de groene lombok rawit tot ze lekker beginnen te geuren
-
- Stort over in een wok
- Voeg nu alle andere ingrediënten toe behalve de bakbanaan
- Breng aan de kook
-
- Zodra het mengsel kookt kunt u de gefrituurde bakbanaan toevoegen
- Laat een paar minuutjes garen
- Breng op smaak met zout. Klaar!