Lamprais
Een heerlijk Sri Lankaans gerecht met een Nederlands verhaal
Lamprais
Description
Lamprais. Lomprijst, eigenlijk...
Lamprais is een Nederlandse uitvinding. Het is een soort nasi rames maar dan uit Sri Lanka (het vroegere Ceylon). Lamprais stamt uit de Nederlandse koloniale tijd en wordt in heel Sri Lanka met genoegen gegeten - vooral door de afstammelingen van de Nederlandse kolonisten, de "burghers" die nog steeds een stevig deel van de Sri Lankaanse bevolking uitmaken.
Moeilijk om te maken, makkelijk om te eten
Lamprais is typisch convenience food - een snelle, eenvoudige hap met van alles wat. Het wordt samengesteld uit een aantal gerechten. En die zijn een voor een best wel ingewikkeld om te maken. Dus de kolonisten gingen voor comfort en dat de lokale koks daar soms tot een week lang voor in de keuken moesten staan, tja...
Lamprais bevat een aantal verschillende gerechtjes
Welke? Dat is inmiddels een punt van discussie:
“Sadly anything wrapped in a banana leaf is lamprais in this country,” says ` Daniels [Jean Daniels, a renowned Burgher lamprais maker. Red.]. She adds that this comes from a lack of understanding of what lamprais really is. The addition of eggs and seafood, however delicious they may be, are undeniably inauthentic. The lamprais has also grown in size over time. “Those days they would only add three tablespoons of rice.” However, demand often drives supply, explaining the increase of lamprais from snack sized portions to full blown meals. “They’ve gotten bigger since, but my lamprais is still probably the smallest.” Ref
Wij houden het toch hierop. Klik op de links voor de onderliggende recepten.
- Lampara curry - een curry van kip, lam, varken en/of rund chicken, mutton, pork and/or beef.
- Rijst, gekookt in bouillon en kruiden. Het liefst ghee rice
- Brinjal pahi (gebakken aubergine)
- Seeni sambol - gekaramelliseerde ui op zijn Sri Lankaans
- Ash plantain curry - Gebakken bakbanaan (plantaan)
- Burgher gehaktballetjes (burgher dutch meat balls - frikadells)
- Bananenblad
Ingrediënten
Keukengerei:
Instructies
-
- Zorg voor een stuk bananenblad zonder scheuren, liefst 50x50 cm breed maar met een beetje kunst-en-vliegwerk kan het ook met minder
- Heeft u een vers blad (niet diepvries)? Dan zal het misschien moeilijk te buigen zijn. Maak het even heet boven een vuurtje.
-
Zet alle ingrediënten klaar.
-
Leg de ghee-rice op het midden van het blad.
-
Leg de Lampara curry, Brinjal pahi, Seeni sambol, Ash plantain curry, en Burgher gehaktballetjes om de rijst heen.
-
Sluit het "pakketje" goed af.
-
Als u toch wat krap in het bananenblad zat, kunt u het pakketje verstevigen met een strik van pandanblad.
-
- Maak per persoon 1 pakketje
- Plaats in de oven op 175 graden
- Laat 25 minuten heet worden. De smaak van het bananenblad trekt heerlijk in het gerecht.
-
Serveer. Klaar!
-
De aroma's van het bananenblad zitten nu door de hele schotel. Smullen!