Lamprais

Papillotte de riz Sri Lankais en feuille de bananier
pinit

Een heerlijk Sri Lankaans gerecht met een Nederlands verhaal

Difficulty: Gevorderd Prep Time 4 uur Cook Time 25 min Total Time 4 uren 25 minuten
Cooking Temp: 175  °C Servings: 4

Description

Lamprais. Lomprijst, eigenlijk...

Lamprais is een Nederlandse uitvinding. Het is een soort nasi rames maar dan uit Sri Lanka (het vroegere Ceylon).  Lamprais stamt uit de Nederlandse koloniale tijd en wordt in heel Sri Lanka met genoegen gegeten - vooral door de afstammelingen van de Nederlandse kolonisten, de "burghers" die nog steeds een stevig deel van de Sri Lankaanse bevolking uitmaken.

Moeilijk om te maken, makkelijk om te eten

Lamprais is typisch convenience food - een snelle, eenvoudige  hap met van alles wat. Het wordt samengesteld uit een aantal gerechten. En die zijn een voor een best wel ingewikkeld om te maken. Dus de kolonisten gingen voor comfort en dat de lokale koks daar soms tot een week lang voor in de keuken moesten staan, tja...

Lamprais bevat een aantal verschillende gerechtjes

Welke? Dat is inmiddels een punt van discussie:

“Sadly anything wrapped in a banana leaf is lamprais in this country,” says `  Daniels [Jean Daniels, a renowned Burgher lamprais maker. Red.]. She adds that this comes from a lack of understanding of what lamprais really  is. The addition of eggs and seafood, however delicious they may be, are undeniably inauthentic. The lamprais has also grown in size over time. “Those days they would only add three tablespoons of rice.” However, demand often drives supply, explaining the increase of lamprais from snack sized portions to full blown meals. “They’ve gotten bigger since, but my lamprais is still probably the smallest.” Ref

Wij houden het toch hierop. Klik op de links voor de onderliggende recepten.

Ingrediënten

Keukengerei:

Instructies

    • Zorg voor een stuk bananenblad zonder scheuren, liefst 50x50 cm breed maar met een beetje kunst-en-vliegwerk kan het ook met minder
    • Heeft u een vers blad (niet diepvries)? Dan zal het misschien moeilijk te buigen zijn. Maak het even heet boven een vuurtje.
  1. Zet alle ingrediënten klaar.

  2. Leg de ghee-rice op het midden van het blad.

  3. Sluit het "pakketje" goed af.

  4. Als u toch wat krap in het bananenblad zat, kunt u het pakketje verstevigen met een strik van pandanblad.

    • Maak per persoon 1 pakketje
    • Plaats in de oven op 175 graden
    • Laat 25 minuten heet worden. De smaak van het bananenblad trekt heerlijk in het gerecht.
  5. Serveer. Klaar!

  6. De aroma's van het bananenblad zitten nu door de hele schotel. Smullen!

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?