Brinjal pahi

Een heerlijk Sri Lankaans gerecht voor in de lamprais
pinit
Prep Time 20 min Cook Time 30 min Total Time 50 minuten
Servings: 4

Description

"Brinjal" of "aubergine" heet in Sri lanka eigenlijk "Wambatu". Dus u zult ook de naam wampatuh pahi voorbij zien komen. Brinjal pahi is een curry: gebakken aubergine met specerijen en kokosmelk.

Het woord "Pahi" wordt gebruikt voor het bereiden van curry zonder saus. Droge curry dus. 

Als u indruk wilt maken op uw gasten met een authentieke Sri Lankaanse maaltijd, dan is deze brinjal/wambatu pahi een must.

Onmisbaar in de lamprais.

Lamprais is een Nederlandse uitvinding. Het is een soort nasi rames maar dan uit Sri Lanka (het vroegere Ceylon).  Lamprais stamt uit de Nederlandse koloniale tijd en wordt in heel Sri Lanka met genoegen gegeten - vooral door de afstammelingen van de Nederlandse kolonisten, de "burghers" die nog steeds een stevig deel van de Sri Lankaanse bevolking uitmaken.

Moeilijk om te maken, makkelijk om te eten

Lamprais is typisch convenience food - een snelle, eenvoudige  hap met van alles wat. Het wordt samengesteld uit een aantal gerechten. En die zijn een voor een best wel ingewikkeld om te maken. Dus de kolonisten gingen voor comfort en dat de lokale koks daar soms tot een week lang voor in de keuken moesten staan, tja...

Lamprais bevat een aantal verschillende gerechtjes

Welke? Dat is inmiddels een punt van discussie:

“Sadly anything wrapped in a banana leaf is lamprais in this country,” says `  Daniels [Jean Daniels, a renowned Burgher lamprais maker. Red.]. She adds that this comes from a lack of understanding of what lamprais really  is. The addition of eggs and seafood, however delicious they may be, are undeniably inauthentic. The lamprais has also grown in size over time. “Those days they would only add three tablespoons of rice.” However, demand often drives supply, explaining the increase of lamprais from snack sized portions to full blown meals. “They’ve gotten bigger since, but my lamprais is still probably the smallest.” Ref

Wij houden het toch hierop. Klik op de links voor de onderliggende recepten.

Ingrediënten

Keukengerei:

Instructies

  1. Ingrediënten klaar? Daar gaan we!

  2. Snijd de aubergine vrij grove stukken.

  3. Doe de turmeric erbij en vermeng.

  4. Zet een wok op met de plantaardige olie en laat deze heet worden.

  5. Frituur de aubergines in een paar porties tot ze mooi goud geel van kleur zijn.

  6. Ondertussen de uien in kwarten.

  7. Laat de aubergines uitlekken op wat keukenpapier.

  8. Herhaal dit proces met de uien: frituren...

  9. Uit laten lekken.

  10. Verwijder de olie en maak de wok schoon met een keukenpapiertje.

  11. Doe de kokosolie in de wok,  doe het mosterdzaad erbij en laat heet worden, totdat het mosterdzaad begint te knisperen.

  12. Verlaag de warmtebron en voeg kaneel, kardemom, currybladeren en pandanblad toe.

  13. Voeg nu ook de gebakken uien toe en stoof het geheel een minuut of 5.

  14. Snij de lomboks overlangs en verwijder het zaad.

  15. Voeg ze toe aan de uien in de wok en schep een halve minuut om.

  16. Volg nu de overige bestanddelen toe.

     

  17. Als laatste de dikke kokosmelk

     

    • En dan de gebakken aubergine
    • Stoof een paar minuten en schep goed door elkaar
    • Dit is het moment om het geheel op smaak te krijgen: proef en bepaal of u meer suiker, azijn of tamarinde pasta nodig heeft. Is het geheel te pittig? Voeg dan nog wat kokosmelk toe
    • Breng eventueel nog extra op smaak met zout. Klaar!

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit
File under

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?