Burgher Dutch meat balls (frikadells)
Gehaktballetjes uit de koloniale tijd op Sri Lanka
Burgher Dutch meat balls (frikadells)
Description
Eigenlijk voor in de lamprais, maar apart ook heerlijk!
Lamprais is een Nederlandse uitvinding. Het is een soort nasi rames maar dan uit Sri Lanka (het vroegere Ceylon). Lamprais stamt uit de Nederlandse koloniale tijd en wordt in heel Sri Lanka met genoegen gegeten - vooral door de afstammelingen van de Nederlandse kolonisten, de "burghers" die nog steeds een stevig deel van de Sri Lankaanse bevolking uitmaken.
Moeilijk om te maken, makkelijk om te eten
Lamprais is typisch convenience food - een snelle, eenvoudige hap met van alles wat. Het wordt samengesteld uit een aantal gerechten. En die zijn een voor een best wel ingewikkeld om te maken. Dus de kolonisten gingen voor comfort en dat de lokale koks daar soms tot een week lang voor in de keuken moesten staan, tja...
Lamprais bevat een aantal verschillende gerechtjes
Welke? Dat is inmiddels een punt van discussie:
“Sadly anything wrapped in a banana leaf is lamprais in this country,” says ` Daniels [Jean Daniels, a renowned Burgher lamprais maker. Red.]. She adds that this comes from a lack of understanding of what lamprais really is. The addition of eggs and seafood, however delicious they may be, are undeniably inauthentic. The lamprais has also grown in size over time. “Those days they would only add three tablespoons of rice.” However, demand often drives supply, explaining the increase of lamprais from snack sized portions to full blown meals. “They’ve gotten bigger since, but my lamprais is still probably the smallest.” Ref
Wij houden het toch hierop. Klik op de links voor de onderliggende recepten.
- Lampara curry - een curry van kip, lam, varken en/of rund.
- Rijst, gekookt in bouillon en kruiden
- Brinjal pahi (gebakken aubergine)
- Seeni sambol - gekaramelliseerde ui op zijn Sri Lankaans
- Ash plantain curry - Gebakken bakbanaan (plantaan)
- Burgher gehaktballetjes (burgher dutch meat balls - frikadells)
- Bananenblad
Voor +/- 25 balletjes
Keukengerei:
Instructies
-
Snij de boterham Parmentier (1x1x1cm) of net iets grover. Kies een lekkere boterham. Wit is prima maar een mooie meergranenboterham maakt het alleen maar leuker en smeuïger.
-
Snij de ui heel fijn.
-
- Hak de dille. Blad van de venkel kan ook
- Maal de kaneel en de nootmuskaat
- Snij de gember
- Doe alles, samen met de knoflook, kruidnagel en peper in een vijzel
-
Stamp alles fijn tot een homogene massa.
-
Zorg voor een mooi stuk rundvlees. Riblap, sudderlap, zoiets - vlees met "een draadje" en veel smaak.
-
Vermaal het vlees tot gehakt. Volg de instructies onder deze link.
-
Vermaal samen met het vlees ook meteen het brood en de ui.
-
Klop een ei los.
-
Voeg toe aan het gehakt.
-
Voeg nu ook de kruidenpasta uit de vijzel bij het gehakt.
-
Breng op smaak met een snufje zout en vermeng goed.
-
Draai balletjes van ongeveer de grootte van een golfbal van het gehakt.
-
- Klop een tweede ei los
- Maak twee borden: eentje met paneermeel, eentje met losgekopt ei
- Rol ieder balletje eerst door het ei en vervolgens door het paneermeel.
-
Leg de gepaneerde balletjes op een dekschaal, bakblik of dienblad.
-
Verwarm voldoende plantaardige olie (liefst kokosolie) tot rond de 160 graden.
-
Test, eerst met één balletje, of de olie heet genoeg is. Bak daarna de balletjes in de olie, niet al teveel tegelijkertijd.
-
Als ze mooi goudbruin zijn mogen ze eruit.
-
Laat ze uitlekken op keukenpapier en leg ze vervolgens op een bakblik.
-
Zet het bakblik in een voorverwarmde oven (100° is voldoende) en vul steeds aan met de balletjes die u af heeft. Klaar!
-
Boven het recept ziet u de variant zonder saus. Erg lekker. Ook super is om de balletjes aan te maken met een mooie curry. Inspiratie voor de ingrediënten van een curry kunt u putten uit dit recept. Zoals gezegd - deze balletjes zijn een niet weg te denken onderdeel van zo'n heerlijke Sri Lankaanse lamprais (klik voor het recept).
-
Als bijgerecht bij deze balletjes adviseren we basmatirijst, gekookt met pandanblad.