Rijst is gras. Net als graan. Alle graan- en rijstsoorten behoren tot de Poaceae (grassenfamilie). Het wordt door enorm veel mensen gegeten. De grootste consument is China.
Rijst is één van de oudste gecultiveerde gewassen. In 2000 zijn rijstkorrels gevonden van 12.000 jaar oud.
Sommige soorten worden droog verbouwd, anderen op akkers die constant onder water staan. Er zijn een ontzettend aantal variëteiten: kleefrijst, langkorrelig, kortkorrelig, sakerijst, gepeld, geslepen, ongepeld…te veel om hier allemaal op te noemen. Hieronder vindt u een aantal van de meest gangbare rijstsoorten.
Zie ook: Arborio, basmati, Carnaroli, jasmijnrijst, ketan, konjacrijst, lontong, paellarijst, riso rosso, sarı pirinį, suduru samba, vialone nano, zilvervliesrijst
Zie ook: , rijstazijn, rijstmeel, rijstolie, rijstwijn
Franse term: Riz
Duitse term: Reis
Engelse term: Rice