Een Italiaanse rijst met korte korrel. Het is vernoemd naar de stad van Arborio in de Po-vallei, waar het wordt verbouwd. De ronde korrels zijn na het koken stevig, romig, en taai, als gevolg van een hoog gehalte amylopectine-zetmeel van deze rijstsoort. De rijst heeft een melige (zetmeelrijke) smaak van zichzelf en combineert erg goed met andere smaken.
Sommigen zijn van mening dat risotto van deze rijstsoort moet worden gemaakt. Het traditionele risottorecept is echter met de Carnaroli of Vialone Nano rijstsoorten.
Arborio wordt vaak geserveerd met een beetje olijfolie en wat geraspte Parmezaanse kaas aan mensen die ziek of vermoeid zijn (bijvoorbeeld na een lange reis) omdat het licht verteerbaar is: vraag in een willekeurig Italiaans restaurant een bord riso in bianco, en dat is wat u krijgt. Ook in bouillons geserveerd komt men Arborio regelmatig tegen in de Italiaanse keuken. Deze rijst wordt ook gebruikt voor rijstpudding.

Zie ook: rijst

Franse term: Riz arborio
Duitse term: Arborioreis
Engelse term: Arborio rice