Lampara Curry
Een Sri Lankaanse curry voor in de lamprais
Lampara Curry
Description
Eigenlijk voor in de lamprais, maar apart ook heerlijk!
Lamprais is een Nederlandse uitvinding. Het is een soort nasi rames maar dan uit Sri Lanka (het vroegere Ceylon). Lamprais stamt uit de Nederlandse koloniale tijd en wordt in heel Sri Lanka met genoegen gegeten - vooral door de afstammelingen van de Nederlandse kolonisten, de "burghers" die nog steeds een stevig deel van de Sri Lankaanse bevolking uitmaken.
Moeilijk om te maken, makkelijk om te eten
Lamprais is typisch convenience food - een snelle, eenvoudige hap met van alles wat. Het wordt samengesteld uit een aantal gerechten. En die zijn een voor een best wel ingewikkeld om te maken. Dus de kolonisten gingen voor comfort en dat de lokale koks daar soms tot een week lang voor in de keuken moesten staan, tja...
Lamprais bevat een aantal verschillende gerechtjes
Welke? Dat is inmiddels een punt van discussie:
“Sadly anything wrapped in a banana leaf is lamprais in this country,” says ` Daniels [Jean Daniels, a renowned Burgher lamprais maker. Red.]. She adds that this comes from a lack of understanding of what lamprais really is. The addition of eggs and seafood, however delicious they may be, are undeniably inauthentic. The lamprais has also grown in size over time. “Those days they would only add three tablespoons of rice.” However, demand often drives supply, explaining the increase of lamprais from snack sized portions to full blown meals. “They’ve gotten bigger since, but my lamprais is still probably the smallest.” Ref
Wij houden het toch hierop. Klik op de links voor de onderliggende recepten.
- Lampara curry - een curry van kip, lam, varken en/of rund.
- Rijst, gekookt in bouillon en kruiden
- Brinjal pahi (gebakken aubergine)
- Seeni sambol - gekaramelliseerde ui op zijn Sri Lankaans
- Ash plantain curry - Gebakken bakbanaan (plantaan)
- Burgher gehaktballetjes (burgher dutch meat balls - frikadells)
- Bananenblad
Ingrediënten
Instructies
-
Zorg dat u alle ingrediënten klaar heeft liggen.
-
Snij het vlees van de lamsschouder in blokjes van 1,5-2cm.
-
Doe hetzelfde met het rundvlees.
-
Fruit de kaneel, de currybladeren, de fenegriekzaden, de kardemompeulen, kruidnagels en het pandanblad even aan in wat kokosolie. Laat goed heet worden.
-
Voeg het rundvlees toe en braad even aan.
-
Doe nu het lamsvlees erbij en braad ook dat even aan.
-
Voeg nu de turmeric (kunjit)en het chilipoeder toe.
-
Schep een paar keer flink om.
-
Voeg nu de fijngehakte ui toe en schep weer een paar keer om.
-
Vervolgens voegt u het fijngehakte citroengras en de fijngehakte gember toe.
-
Splijt de lombok rawit. U kunt ervoor kiezen de zaadlijsten te verwijderen om een iets mildere curry te verkrijgen.
-
Voeg ze toe aan het mengsel samen met de knoflook en schep goed door elkaar.
-
Voeg water toe tot alles nét onder staat en breng aan de kook.
-
- Nu mogen de kip, tamarindepasta, de gemalen peper en het kerriepoeder erbij
- Breng op smaak met zout
-
Stoof 20 minuten met deksel op de pan.
-
Voeg nu de kokosmelk en de azijn toe.