Papadum, (pappadam (പപ്പടം) Malayalam, Papadam (පපඩම්) in Sinhala, appadum (అప్పడం) in Telugu) is een dunne krokante cracker. Het wordt meestal geserveerd als bijgerecht maar ook bij het aperitief. Er lekker in combinatie met een lekkere zoet-scherpe chutney.

In sommige delen van India worden rauwe papadums (gedroogd maar nog niet geroosterd) gebruikt in curry’s en groentebereidingen.

Papadum worden gemaakt worden met verschillende ingrediënten. Een veel voorkomende variant is op basis van meel van zwarte linzen, gemengd met zwarte peper, zout, gekneed, uitgerold in dunne schijven en gedroogd in de zon. Ook komen varianten van/met rijst, nangka, sago, rode chilipeper, chilipoeder, asafoetida, komijnzaden of sesamzaad gebruikt. De papadums worden vlak voordat ze geserveerd worden gefrituurd waardoor ze enorm in omvang toenemen, net als kroepoek.

Papadums zijn lang houdbaar.

Lampara curry met papadum
Lampara curry met papadum