Er is veel verwarring over karwij, kummel en komijn. Het zijn specerijen, zaden van twee verschillende planten, beide met een kruidige, anijsachtige, zoete smaak. Kummel is een andere naam voor karwij. Komijnzaden zijn recht, karwijzaad is licht gebogen. Door de overeenkomst in smaak (warm, kruidig, anijsachtig) zijn beide kruiden in gerechten wel als vervanger voor elkaar te gebruiken, maar de smaak van karwij is grofweg dubbel zo sterk als van komijn, en daarom moet karwij in ongeveer de halve hoeveelheden van komijn worden toegepast. Afgezien van de sterkte van de smaak is karwij iets scherper, terwijl komijn wat bitterder is. In Nederland is gemalen komijnzaad ook wel bekend als ‘djinten’ of ‘djintan’, uit de Indonesische keukenterminologie. Een bij uitstek Nederlands product met komijn is komijnekaas.

Zie ook: kummel
Franse term: Cumin
Duitse term: Kreuzkümmel
Engelse term: Cumin

Karwijzaad links, komijn rechts