Print opties

Ash plantain curry

Alu kesel

Cooking Method , ,
Courses
Tijd
Prep Time: 5 min Cook Time: 30 min Total Time: 35 minuten
Servings 8
Beschrijving

Eigenlijk voor in de lamprais, maar apart ook heerlijk!

Lamprais is een Nederlandse uitvinding. Het is een soort nasi rames maar dan uit Sri Lanka (het vroegere Ceylon).  Lamprais stamt uit de Nederlandse koloniale tijd en wordt in heel Sri Lanka met genoegen gegeten - vooral door de afstammelingen van de Nederlandse kolonisten, de "burghers" die nog steeds een stevig deel van de Sri Lankaanse bevolking uitmaken.

Moeilijk om te maken, makkelijk om te eten

Lamprais is typisch convenience food - een snelle, eenvoudige  hap met van alles wat. Het wordt samengesteld uit een aantal gerechten. En die zijn een voor een best wel ingewikkeld om te maken. Dus de kolonisten gingen voor comfort en dat de lokale koks daar soms tot een week lang voor in de keuken moesten staan, tja...

Lamprais bevat een aantal verschillende gerechtjes

Welke? Dat is inmiddels een punt van discussie:

“Sadly anything wrapped in a banana leaf is lamprais in this country,” says `  Daniels [Jean Daniels, a renowned Burgher lamprais maker. Red.]. She adds that this comes from a lack of understanding of what lamprais really  is. The addition of eggs and seafood, however delicious they may be, are undeniably inauthentic. The lamprais has also grown in size over time. “Those days they would only add three tablespoons of rice.” However, demand often drives supply, explaining the increase of lamprais from snack sized portions to full blown meals. “They’ve gotten bigger since, but my lamprais is still probably the smallest.” Ref

Wij houden het toch hierop. Klik op de links voor de onderliggende recepten.

Ingrediënten
  • 500 grammen groene bakbanaan (eigenlijk ash plantain uit Sri Lanka)
  • 1/2 theelepels turmeric (kunjit, gemalen)
  • zout (naar smaak)
  • kokosolie (naar behoeven)
  • 1 theelepel currypoeder (liefst uit Sri Lanka)
  • 1 theelepel komijn (gemalen)
  • 2 rode ui (fijn gehakt, middelgroot)
  • 2 groene lombok rawit (overlangs doorgesneden)
  • 1/4 eetlepels fenegriekzaad
  • currybladeren (naar smaak)
  • pandanblad (naar smaak)
  • 1 eetlepel kokosazijn
  • 200 milliliters kokosmelk (dik)
Instructies
  1. Zorg dat u alle ingrediënten klaar heeft liggen.
  2. Het beste resultaat verkrijgt u met niet al te rijpe bakbananen. Op Sri Lanka wordt zelfs een specifieke soort gebruikt - de zogeheten ash plantain - een wat kortere, bijna vierkante bakbanaan. Maar ja...vind die maar eens...

  3. Schil de bakbananen (sommige recepten laten de schil zelfs zitten) en leg ze in zout water.

  4. Snij ze vervolgens in vingergrote stukken.

  5. Leg deze terug in het water.

  6. Giet ze af, laat ze uitlekken en vermeng ze met de turmeric.

  7. Frituur ze goudbruin in hete kokosolie.

  8. Laat ze goed uitlekken op keukenpapier.

    • Stort over in een wok
    • Voeg nu alle andere ingrediënten toe behalve de bakbanaan
    • Breng aan de kook
    • Zodra het mengsel kookt kunt u de gefrituurde bakbanaan toevoegen
    • Laat een paar minuutjes garen
    • Breng op smaak met zout. Klaar!
  9. Serveer bij een mooie vleescurry, viscurry of  dahlcurry, met lekkere gekookte rijst en eventueel wat knapperige papadums of, zoals gezegd, bewaar deze curry voor die overheerlijke lamprais.

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!