"Brinjal" of "aubergine" heet in Sri lanka eigenlijk "Wambatu". Dus u zult ook de naam wampatuh pahi voorbij zien komen. Brinjal pahi is een curry: gebakken aubergine met specerijen en kokosmelk.
Het woord "Pahi" wordt gebruikt voor het bereiden van curry zonder saus. Droge curry dus.
Als u indruk wilt maken op uw gasten met een authentieke Sri Lankaanse maaltijd, dan is deze brinjal/wambatu pahi een must.
Lamprais is een Nederlandse uitvinding. Het is een soort nasi rames maar dan uit Sri Lanka (het vroegere Ceylon). Lamprais stamt uit de Nederlandse koloniale tijd en wordt in heel Sri Lanka met genoegen gegeten - vooral door de afstammelingen van de Nederlandse kolonisten, de "burghers" die nog steeds een stevig deel van de Sri Lankaanse bevolking uitmaken.
Lamprais is typisch convenience food - een snelle, eenvoudige hap met van alles wat. Het wordt samengesteld uit een aantal gerechten. En die zijn een voor een best wel ingewikkeld om te maken. Dus de kolonisten gingen voor comfort en dat de lokale koks daar soms tot een week lang voor in de keuken moesten staan, tja...
Welke? Dat is inmiddels een punt van discussie:
“Sadly anything wrapped in a banana leaf is lamprais in this country,” says ` Daniels [Jean Daniels, a renowned Burgher lamprais maker. Red.]. She adds that this comes from a lack of understanding of what lamprais really is. The addition of eggs and seafood, however delicious they may be, are undeniably inauthentic. The lamprais has also grown in size over time. “Those days they would only add three tablespoons of rice.” However, demand often drives supply, explaining the increase of lamprais from snack sized portions to full blown meals. “They’ve gotten bigger since, but my lamprais is still probably the smallest.” Ref
Wij houden het toch hierop. Klik op de links voor de onderliggende recepten.
Ingrediënten klaar? Daar gaan we!
Snijd de aubergine vrij grove stukken.
Doe de turmeric erbij en vermeng.
Zet een wok op met de plantaardige olie en laat deze heet worden.
Frituur de aubergines in een paar porties tot ze mooi goud geel van kleur zijn.
Ondertussen de uien in kwarten.
Laat de aubergines uitlekken op wat keukenpapier.
Herhaal dit proces met de uien: frituren...
Uit laten lekken.
Verwijder de olie en maak de wok schoon met een keukenpapiertje.
Doe de kokosolie in de wok, doe het mosterdzaad erbij en laat heet worden, totdat het mosterdzaad begint te knisperen.
Verlaag de warmtebron en voeg kaneel, kardemom, currybladeren en pandanblad toe.
Voeg nu ook de gebakken uien toe en stoof het geheel een minuut of 5.
Snij de lomboks overlangs en verwijder het zaad.
Voeg ze toe aan de uien in de wok en schep een halve minuut om.
Volg nu de overige bestanddelen toe.
Als laatste de dikke kokosmelk
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!