Spaghetti alla marinara

Traditioneel Italiaanse basissaus van tomaten
pinit

Spaghetti alla marinara

Difficulty: Beginner Prep Time 2 min Cook Time 12 min Total Time 14 minuten
Servings: 4

Description

Niks te maken met de zee

Zou je denken, hé? "Mare", de zee, dus deze spaghetti zal wel met zeevruchten zijn. Nope...de term "marinara" is ontstaan op de pizza. Het is, naast de klassieke margherita,  een van de meest geliefde en typische varianten.

De naam heeft toch wel iets met de zee te maken. Hij is namelijk ontstaan, zo zegt men, doordat veel Napolitaanse vissers bij terugkomst van hun tochten op zee deze pizza aten.

Aan het begin van de 18e eeuw was de tomaat nog niet echt ingeburgerd in  de Napolitaanse keuken, en de marinara van die tijd werd alleen bereid met ansjovis, kappertjes, oregano, zwarte olijven uit Gaeta en olie. Later werd de tomaat pas toegevoegd. 

Zie ook: Spaghetti al sugo

Ingrediënten

Keukenbenodigheden

Instructies

  1. Ruim zout water

    Zet een pan met rijkelijk water op. Pasta moet kunnen zwemmen, anders kookt en gaart het onregelmatig. Voeg een handjevol grof zout toe aan het water en breng aan de kook.

  2. HOEVEEL PASTA?

    Weeg de spaghetti af op een weegschaal of, als u al een expert bent, ga dan af op uw gevoel en jarenlange ervaring. Spaghetti al sugo is een voorgerecht. 100 gram pasta per persoon is voldoende.

  3. Snijd de teentjes knoflook in zeer dunne plakjes (eminceren) en snij of kneus de peperoncino in kleine stukjes.

    Trancheermes
  4. Serveertip:

    Verhit in een pan de knoflook en de peperoncino in veel olie. Voeg de gepelde tomaten toe. Verhit en laat reduceren. Als het te droog wordt kunt u een beetje kookwater toevoegen. Breng de saus op smaak met veel oregano en wat zout.

  5. DE WAAIERTRUC

    Zo halverwege het kookproces van de saus begint u aan de pasta: zet de spaghetti rechtop in het kokende water en…

  6. …laat abrupt los. Er vormt zich, wellicht na enig oefenen, een waaier. Deze zorgt ervoor dat de spaghetti op een gecontroleerde, geleidelijke manier in het kokende water glijdt en dus overal even snel en goed gaart.

  7. KOKEN

    Kook de spaghetti en schep af en toe om. Probeer vanaf de 8ste minuut kooktijd om de minuut een sliertje om de juiste garingsgraad in de gaten te houden

  8. AFGIETEN

    Als de spaghetti “al dente” zijn, oftewel beetgaar, dan kunt u ze afgieten. U moet nu niet treuzelen en doorpakken, anders gaat de pasta kleven.

     
  9. PORTIONEREN

    Verdeel de pasta snel op de borden.

  10. SUGO EROVER

    Schep de warme marinarasaus over de pasta.

  11. Maak af met "un filo d'olio" (een mooie sliert verse EV olijfolie) en rijkelijk oregano. Klaar! 
    Geen kaas? Nope, geen kaas. Hoort er niet op. 

  12. Wijncombinatie? Middelsterke witte, natuurlijk uit de regio: Fiano uit Avellino

Keywords: spaghetti, basisrecept, tomaten, olijfolie

Culinarius.nl RECEPTEN UIT DE HELE WERELD

File under

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?