Braciola di cotica di maiale
Zwoerdrolletjes met tomatensaus
Braciola di cotica di maiale
Description
Mijn suggestie voor de zondagse lunch is rechtstreeks geïnspireerd door de eenvoudige keuken van Italie's "grootse" grootmoeders: le nonne d'Italia!
Ditmaal een gerecht uit de traditionele boerenkeuken. Smakelijke rolletjes van armeluisvoedsel bij uitstek - zwoerd! Samen met een heerlijke melanzana alla parmigiana (zie recept) of met patate al forno (gebakken aardappelen- zie recept) kan deze Italiaanse oerlunch niet meer stuk. Oh ja, op de wijn na dan. Nou, lees daarover de wijntip in het recept...
Italiaanse grootmoeder die het niet al te breed haddden moest "schipperen". Vlees om op te eten als hoofdgerecht - daar had lang niet iedereen geld voor. Het alternatief was tomatensaus met een heel klein beetje vlees erin (ragù - zie recept). En wat voor vlees dan? Nou, het goedkoopste dat men kon vinden was varkenshuid. "Hmmm..." dacht Nonna, "dat brengt me op een idee: ik maak eerst de ragù, vis het vlees er naderhand weer uit en serveer dat als hoofdgerecht. Kom ik deze week weer rond, en ik kom er ook nog fatsoenlijk mee voor de dag". Zo gezegd, zo gedaan...
Zie ook: linzen met cotechino
4-6 personen
Keukengerei:
Instructies
-
Maak eerst (het liefst een dag tevoren) een mooie sugo (zie recept).
-
Als u op de varkenshuid nog wat haartjes tegenkomt, verwijderd deze dan boven uw gasfornuis of met een crême-brulée-brander.
-
Was de plakken zwoerd, verwijder onregelmatigheden en overtollig vet, snij ze op maat (A4 ongeveer) en droog ze goed af met keukenpapier.
-
Maak de vulling door in een hakmolen de broodkruimels te mengen met het ei, de peterselie, de geraspte kaas, zout en peper. Voeg naar wens pijnboompitten en (eventueel) rozijnen toe. In sommige keukens wordt ook nog een klein stukje fijngehakte knoflook toegevoegd.
-
Zodra je een homogene massa hebt, vul je de varkenshuiden.
-
Bedek de varkenshuid met de vulling met vershoudfolie of bakpapier en rol de vulling zo dun mogelijk uit over de ondergrond met een deegroller. Laat hierbij een reep van zo'n 2 cm aan de bove- en onderkant vrij.
-
Rol de varkenshuid strak op.
-
Bind de rollen op met rolladetouw. Voor meer uitleg, volg deze link.
-
Snipper de ui en glaceer (laat glazig worden) in olijfolie.
-
- Voordat de ui verkleurt voegt u de zwoerdrolletjes toe
- Bak de rolletjes op middelhoog vuur een paar minuten, zodat ze rondom bruin worden, maar let op dat je de ui niet verbrandt.
-
-
Voeg de rollen toe aan de cocotte
-
Voeg nu de sugo (zie recept) toe
-
- Laat de rolletjes langzaam ongeveer 2,5 uur stoven
- Schep af en toe om, om te voorkomen dat de rolletjes aan de bodem blijven kleven. Voeg indien nodig wat heet water toe als de saus te dik wordt.
- Controleer tegen het einde van de kooktijd of de varkenshuid goed gaar is door er een tandenstoker in te steken; als deze er zonder weerstand in gaat, zijn de rolletjes klaar
-
- Wanneer de rolletjes gaar zijn, verwijder dan het rolladetouw
- Trancheer de rolletjes tot mooie plakjes
- Breng de overgebleven saus nog even wat op smaak met wat zout
- Garneer af met verse basilicumblaadjes. Klaar!
-
Serveertip 1:
Blijft er nog saus over? Deze kunt u prima gebruiken om pasta mee te serveren: paccheri, rigatoni, tagliatelle en ga zo maar door!
-
Wijntip
Huiswijn. Rood. Of, misschien ook een keer leuk om te proberen, een rode schuimwijn zonder al te veel poeha: een Lambrusco
-
Serveertip 2:
Deze braciola di cotica is heerlijk met melanzane alla parmigiana. Zie recept.
