Börek “om en om”: halve met rode biet en ui, halve met spinazie en feta

Demi börek aux betteraves rouges et demi börek aux épinards et feta
pinit

Demi börek aux betteraves rouges et demi börek aux épinards et feta

Börek “om en om”: halve met rode biet en ui, halve met spinazie en feta

Difficulty: Beginner Prep Time 15 min Cook Time 20 min Total Time 35 minuten
Servings: 2

Description

Börek

Börek is heel populair in Turkije. Je kunt het overal in stalletjes kopen op straat. Het zijn rolletjes filodeeg, gevuld met vlees en/of kaas. Borek komt oorspronkelijk uit Centraal-Azië. de Turken hebben het daar vandaan tijden de heerschappij van het Ottomaanse rijk mee naar huis genomen. Börek kunt je vullen met een traditionele vulling of je kunt je eigen fantasie laten gaan. Zoals bijvoorbeeld in dit gerecht.

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Voor 4 böreks

De börek

Keukengerei:

Demi börek aux betteraves rouges et demi börek aux épinards et feta

  1. Giet wat olijfolie in een pannetje.

  2. Maak de gekookte biet schoon.

  3. Snij de biet parmentier.

  4. Snij de ui of sjalotten fijn.

  5. Glaceer de ui of sjaloten.

  6. Prepareer het filodeeg:
    • Snij van elk vel filodeeg 4 even grote rechthoeken 20x25cm
    • Leg de rechthoeken filodeeg naast elkaar op een droge werkplek
    • Wrijf de helft van de vellen aan 1 kant in met olijfolie
    • Leg op ieder vel een tweede vel
  7. Stoof de biet in de geglaceerde ui.

  8. Was de spinazie. Verwijder de hardere stelen. Doe in een pan met alleen het lekwater op de bladeren en stoof de groente gaar (5-10 minuten) op een laag vuur met een mespuntje zout.

  9. Stort de spinazie in een zeef en laat afkoelen.

  10. Snij/hak de spinazie hierna fijn met een “mezzaluna” of goed keukenmes.

  11. Snij de feta in blokjes en verdeel evenredig over de spinazie
  12. Vullen en vouwen:

    Vul nu 1 börek met de ene vulling en de andere börek met de andere:

    • Leg op het midden van de deegvellen evenveel vulling
    • Vouw de zijkanten van de deegvellen (de twee lagen tegelijk) over de vulling
    • Rol nu het geheel op als een wrap
    • Plaats in de oven op 180 graden
    • Bak de böreks 15-20 minuten tot ze mooi knapperig en goudbruin zijn
    • Haal ze uit de oven en laat ze even rusten
    • Maak ondertussen een lekkere bulgur naar eigen inzicht, met wat ditjes en datjes, een tomaatje en een uitje misschien, wat olijfolie, etc.
    • Snij de böreks dwars door en serveer van ieder de helft, op een bedje bulgur. Klaar!

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?