Filodeeg komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Het is zeer dun deeg in grote vellen en wordt gemaakt van meel, water en een kleine hoeveelheid olie. Heel soms met ei. Het deeg wordt  flinterdun uitgerold en voortdurend bestrooid wordt met meel opdat het niet gaat kleven. Filodeeg heeft in de verte iets weg van bladerdeeg. Het grote verschil is dat de lagen in bladerdeeg ontstaan tijdens het bakproces en de laag deeg voor het bakken relatief dik is, terwijl bij filodeeg de laagjes al zichtbaar zijn voor het gerecht de oven ingaat. Het deeg is veel ook dunner en daardoor kwetsbaarder dan bladerdeeg.  Een, wellicht nog groter, voordeel is dat filodeeg 6% vet bevat, versus 23% voor bladerdeeg.

Filodeeg wordt soms diepvries verkocht en moet dan voor gebruik worden ontdooid, afgedekt met een vochtige doek. Het deeg kan worden gevuld en gefrituurd of gebakken in de oven.

Filodeeg wordt gevuld met hartige en zoete vullingen. Baklava is een van de meest bekende toepassingen. Flinterdunne reepjes filodeeg noemen we kadayif.

Zie ook: Kadayif

Franse term: Pâte phyllo
Duitse term: Filoteig
Engelse term: Filo, phyllo

Filodeegsnoepje