Börek “om en om”: halve met rode biet en ui, halve met spinazie en feta
Demi börek aux betteraves rouges et demi börek aux épinards et feta
Börek “om en om”: halve met rode biet en ui, halve met spinazie en feta
Description
Börek
Börek is heel populair in Turkije. Je kunt het overal in stalletjes kopen op straat. Het zijn rolletjes filodeeg, gevuld met vlees en/of kaas. Borek komt oorspronkelijk uit Centraal-Azië. de Turken hebben het daar vandaan tijden de heerschappij van het Ottomaanse rijk mee naar huis genomen. Börek kunt je vullen met een traditionele vulling of je kunt je eigen fantasie laten gaan. Zoals bijvoorbeeld in dit gerecht.
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Voor 4 böreks
De börek
Keukengerei:
Demi börek aux betteraves rouges et demi börek aux épinards et feta
-
Giet wat olijfolie in een pannetje.
-
Maak de gekookte biet schoon.
-
Snij de biet parmentier.
-
Glaceer de ui of sjaloten.
-
Prepareer het filodeeg:
-
Stoof de biet in de geglaceerde ui.
-
Stort de spinazie in een zeef en laat afkoelen.
-
Snij/hak de spinazie hierna fijn met een “mezzaluna” of goed keukenmes.
-
Snij de feta in blokjes en verdeel evenredig over de spinazie
-
Vullen en vouwen:
Vul nu 1 börek met de ene vulling en de andere börek met de andere:
- Leg op het midden van de deegvellen evenveel vulling
- Vouw de zijkanten van de deegvellen (de twee lagen tegelijk) over de vulling
- Rol nu het geheel op als een wrap
- Plaats in de oven op 180 graden
-
- Maak ondertussen een lekkere bulgur naar eigen inzicht, met wat ditjes en datjes, een tomaatje en een uitje misschien, wat olijfolie, etc.
- Snij de böreks dwars door en serveer van ieder de helft, op een bedje bulgur. Klaar!