Epaule d'agneau et ras-el-hanout au feu de bois
Houtoven. Tja, wie heeft er nou een? Nou, dat valt best mee. En trouwens – dit recept kan ook prima in een gewone oven. Wel heeft u dan niet die heerlijke rooksmaak die - al zeggen we het zelf - dit gerecht wel echt bijzonder maakt.
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Stook de oven op tot 200 graden.
[caption id="attachment_810" align="alignnone" width="768"] Ready to go?[/caption]
Snij de groene puntpaprika, aardappel en de aubergine in grove stukken.
Doe hetzelfde met de uien en de ontbeende lamsschouder. Snij de stukken lam mager uit en hou daarbij het vet apart - dat hebben we nog nodig.
Schep een paar keer flink door elkaar. Zorg voor een mooie karamellisering op het vlees - het hoeft niet te garen.
Zet een ovenschotel klaar en leg daar de helft van de uitgebakken stukjes lamsvet in.
Leg daar de puntpaprika bovenop.
Daarna de aubergine.
Dan de ui.
Vervolgens de aardappel.
Als laatste laag het vlees.
Verspreid de ras-el-hanout gelijkmatig over de schotel.
Snij/hak de bleekselderij en het de helft van het korianderblad.
Verdeel deze over het geheel.
Leg de zongedroogde tomaten gelijkmatig op de schotel.
Verwijder de pitten uit de dadels en voeg ook deze gelijkmatig toe aan de ovenschotel.
Als laatste steekt u de verse lombok rawit in het gerecht.
Voeg nu de groentenbouillon (klik voor recept) toe.
Sluit goed af met een deksel en eventueel nog extra met wat zilverpapier.
Plaats in de oven, niet te dicht op het vuur.
Sluit de oven af van luchttoevoer en laat 4 uur langzaam stoven op 200-150 graden. Het laatste half uur mag het deksel eraf en kunt u losjes wat zilverpapier op de stoofpot laten liggen om de bovenkant niet al te snel te laten bruinen.
Hak de tweede helft van het korianderblad.
Bestrooi hiermee, vlak voor het opdienen, de ovenschotel. Klaar!
Lekker met Libanees brood.
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!