Het normaalste van de wereld, zou je zeggen. En toch kennen wij de aardappel nog helemaal niet zo lang. Daarvoor aten we graan.
Onze huis-tuin-en-keukenaardappel komt uit Zuid-Peru en werd rond 1536 door de ontdekkingsreizigers in Europa geïntroduceerd. Daarna duurde het nog 2 eeuwen voordat de aardappel als voedsel, geschikt voor de mens, werd erkend. Dit had ook te maken met het feit dat de stelen en de bessen van de planten giftig zijn – niet echt een aanmoediging om dan de knollen maar eens te proberen…
Na de officiële erkenning ging het snel: tegen het einde van de 18e eeuw werd de aardappel overal in Europa verbouwd. In Nederland was inmiddels ook bekend geworden dat de knol (door zijn hoge gehalte aan vitamine C) scheurbuik kon voorkomen, een ziekte die de Nederlandse zeevaarders al eeuwen teisterde.
Aardappels zijn in bijna alle landen van de wereld groente. Eigenlijk alleen in Nederland en België wordt hij beschouwd als bijgerecht of maaltijddrager, naast groente en vlees of vis. Deze functie wordt in andere landen meestal vervuld door brood of rijst.
Er zijn teveel soorten aardappelen om op te noemen. Een aantal bijzondere soorten willen we toch wat extra aandacht aan besteden:

La Ratte
Roseval
Truffe de Chine

Franse term: Pomme de terre, patate
Duitse term: Kartoffel
Engelse term: Potatoe