Ovenschotel uit het Midden-Oosten: lamsschouder uit de houtoven met ras-el-hanout

Epaule d'agneau et ras-el-hanout au feu de bois
pinit

Epaule d’agneau et ras-el-hanout au feu de bois

Ovenschotel uit het Midden-Oosten: lamsschouder uit de houtoven met ras-el-hanout

Difficulty: Gemiddeld Prep Time 20 min Cook Time 4 uur Total Time 4 uren 20 minuten
Cooking Temp: 200  °C Servings: 10

Description

Houtoven. Tja, wie heeft er nou een? Nou, dat valt best mee. En trouwens – dit recept kan ook prima in een gewone oven. Wel heeft u dan niet die heerlijke rooksmaak die - al zeggen we het zelf - dit gerecht wel echt bijzonder maakt.

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten

Keukengerei:

Instructies

  1. Stook de oven op tot 200 graden.

    Ready to go?
    Ready to go?

     

    Ready to go?
  2. Snij de groene puntpaprika, aardappel en de aubergine in grove stukken.

  3. Doe hetzelfde met de uien en de ontbeende lamsschouder. Snij de stukken lam mager uit en hou daarbij het vet apart - dat hebben we nog nodig.

  4. Zet een koekenpan op met een scheut olijfolie.

    • Doe eerst het vet in de pan en laat het lekker uitbakken
    • Voeg daar het vlees aan toe en schroei snel aan in het hete bakvet
  5. Schep een paar keer flink door elkaar. Zorg voor een mooie karamellisering op het vlees - het hoeft niet te garen.

  6. Zet een ovenschotel klaar en leg daar de helft van de  uitgebakken stukjes lamsvet in.

  7. Leg daar de puntpaprika bovenop.

  8. Daarna de aubergine.

  9. Dan de ui.

  10. Vervolgens de aardappel.

  11. Als laatste laag het vlees.

    • Giet nu het bakvocht van het vlees met het resterende lamsvet over de schotel
    • Breng op smaak met wat grof zeezout
  12. Verspreid de ras-el-hanout gelijkmatig over de schotel.

  13. Snij/hak de bleekselderij en het de helft van het korianderblad.

  14. Verdeel deze over het geheel.

  15. Leg de zongedroogde tomaten gelijkmatig op de schotel.

  16. Verwijder de pitten uit de dadels en voeg ook deze gelijkmatig toe aan de ovenschotel.

  17. Als laatste steekt u de verse lombok rawit in het gerecht.

  18. Sluit goed af met een deksel en eventueel nog extra met wat zilverpapier.

  19. Plaats in de oven, niet te dicht op het vuur.

  20. Sluit de oven af van luchttoevoer en laat 4 uur langzaam stoven op 200-150 graden. Het laatste half uur mag het deksel eraf en kunt u losjes wat zilverpapier op de stoofpot laten liggen om de bovenkant niet al te snel te laten bruinen.

  21. Hak de tweede helft van het korianderblad.

  22. Bestrooi hiermee, vlak voor het opdienen, de ovenschotel. Klaar!

  23. Tip:

    Lekker met Libanees brood.

Keywords: sformato, forno a legna, spalla, abbacchio, agnello

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?