Chimichurri
Saus en marinade voor Argentijnse grillgerechten
Chimichurri
Description
Barbecuesauzen zijn er in overvloed. ’s Lands wijs, ’s lands eer. De Argentijnen zijn beroemd om hun gegrilde vlees, zoals de wereldbekende asado. zijn fervente barbecueërs. Argentijnse grillrestaurants hebben de wereld veroverd. Argentijns staat voor goed vlees en lekkere bereiding op open vuur. Argentijnen serveren bij hun vlees graag chimichurri: een barbecuedressing die inderdaad aan gegrild vlees een extra dimensie geeft. En, het is weer eens wat anders dan onze doorgewinterde zoet-zuur-pittige, een beetje stroperige, barbecuesauzen.
Deze Argentijnse saus is bij uitstek geschikt voor grillgerechten van vlees en gevogelte als asado en parrillada maar ook op een lekker stuk geroosterd brood , als een soort bruschetta (zie recept) – heerlijk! Ook bij empanadas worden vaak chimichurri geserveerd, en zelfs gekookte of gegrilde groenten. Last but not least – het is een perfecte vleesmarinade!
Andere sauzen uit andere landen
In veel Zuid-Amerikaanse landen komt een saus voor bij gegrild vlees voor. Zo kennen we bijvoorbeeld de
- Pebre in Chili
- Pico de gallo in Mexico
- Guasacaca in Venezuela
- Chimichurri in Argentinië
- Salsa criolla in verschillende landen van Latijns Amerika
- Molho vinagrete in Brazilië
- Salsa roja in Mexico
Ingrediënten
Keukengerei
Instructies
-
BEREIDING CHIMICHURRI
Elke familie doet het op haar eigen manier. De bestanddelen worden fijngemalen met een keukenmachine, fijn gehakt of gesneden met een mes of een wiegemes, of – en dat geniet de voorkeur – gesneden en vervolgens verwerkt in een vijzel.
- Hak alle bestanddelen fijn met een mes of wiegemes en vermaal, als u die heeft, het mengsel met een vijzel
- Voeg de olie en azijn toe en brengt op smaak met zout en peper
- Chimichurri kan direct worden geserveerd. Men kan chimichurri in de koelkast ongeveer 12-24 uur bewaren.
Zet een pot met chimichurri op een centrale plaats op tafel zodat uw tafelgenoten er zelf wat van op hun bord kunnen scheppen.