Pico de gallo
Pico de gallo
Description
Grof of fijn
Deze nationale trots van Mexico, die inmiddels ook de harten van tal van andere Zuid-amerikanen heeft weten te veroveren, wordt door iedere familie zo’n beetje anders gemaakt. Het grootste verschil zit hem in de snijwijze: de ene familie houdt van een wat grovere pico de gallo, de andere prefereert een hel fijne. De pico de gallo wordt geserveerd bij allerlei empanadas, stoofschotels, gebraden vlees, tamales, asado (klik voor recept) en nog veel meer. Het leent zich prima als extra smaakmaker voor rund-, kip- en varkensvlees, vooral van de grill. Ook als tussendoortje op een stuk geroosterd brood, een beetje als bruschetta, wordt het gebruikt. Als dipsaus met nachos is het ook heerlijk, en zelfs als vleesmarinade is pico de gallo geschikt.
Andere sauzen uit andere landen
In veel Zuid-Amerikaanse landen komt een saus voor bij gegrild vlees voor. Zo kennen we bijvoorbeeld de
- Pebre in Chili
- Guasacaca in Venezuela
- Chimichurri in Argentinië
- Salsa criolla in verschillende landen van Latijns Amerika
- Molho vinagrete in Brazilië
- Salsa roja in Mexico
Ingrediënten
Instructies
-
- Snij/hak de bestanddelen vrij fijn, vooral de knoflook en de Spaanse peper (als u die toevoegt)
- Pers de citroen uit en vang het sap op
- Doe alles in een ruime kom
- Goed door elkaar mengen en serveren, liefst in een schaal van aardewerk. Klaar!