Brood is 30.000 jaar oud. De eerste vormen van brood leken waarschijnlijk op de tortilla uit Zuid-Amerika, de naan uit India of de pita uit het Midden-Oosten: graankorrels, gekneusd met een steen, vermengd met water, gebakken op stenen uit het vuur.
Gerezen brood komt waarschijnlijk uit Egypte: de eerste broden werden gemaakt door spontane fermentatie (net zoals bij het eerste bier). Later werd pas het gebruik van gist of zuurdesem ingevoerd.
In Europa werd brood het hoofdbestanddeel van ons voedsel rond het jaar 1100. Het gisten werd meestal gestart door resten van het bierbrouwen of zuurdesem toe te voegen. Vanaf de 19e eeuw werd broodbakken met gist de meest voorkomende variant.
Sinds 1856 komt een groot gedeelte van ons Nederlandse brood uit de fabriek. Een lange weg, van die in het vuur verhitte steen…
Zie:

Arabisch brood
Baranka
Bolo de caco
Breekbrood
Broodkruim
Grissino
Lavash
Lefse
Libanees brood
Lomper
Paneermeel
Pide
Pita
Sushka
Tunnbröd
Taralluccio
Zuurdesembrood

Franse term: Pain
Duitse term: Brot
Engelse term: Bread