Pita of pitta, ook wel bekend als Arabisch brood, Libanees brood, Syrisch brood, Libanees brood of Turks brood, is een plat brood met een ronde vorm dat afkomstig is uit het prehistorische Midden-Oosten.

Het brood is oud: de term pita (Grieks: πίτα) is waarschijnlijk afgeleid van het Oudgriekse woord pēktos (πηκτός). Een Arabisch kookboek uit de 10e eeuw noemt zes recepten voor pita (In de Arabische wereld worden platte broden zoals pita khubz genoemd (“gewoon brood”), allemaal gebakken uit de tandooroven.

Pitabrood heeft verschillende namen, afhankelijk van het land:

  • كماج (“kmaj”) of خبز عربي (“Arabisch brood”) in het Arabisch
  • питка in het Bulgaars
  • Հաց պիտա (“hats pita”) in het Armeens
  • πίτα in het Grieks
  • פִּתָּה of פיתה (“pitta”) in het Hebreeuws
  • pită in het Roemeens
  • pide in het Turks
  • In het Italiaans zou het woord “pizza” er wel eens van af kunnen stammen

Pita wordt geserveerd als bijgerecht bij maaltijden (meze), of wordt gebruikt om een sandwich te maken (bijvoorbeeld met kebab, gyros, falafel, enz.).