Ovenschotel uit het Midden-Oosten: lamsschouder uit de houtoven met ras-el-hanout
Epaule d’agneau et ras-el-hanout au feu de bois
Ovenschotel uit het Midden-Oosten: lamsschouder uit de houtoven met ras-el-hanout
Description
Houtoven. Tja, wie heeft er nou een? Nou, dat valt best mee. En trouwens – dit recept kan ook prima in een gewone oven. Wel heeft u dan niet die heerlijke rooksmaak die - al zeggen we het zelf - dit gerecht wel echt bijzonder maakt.
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Ingrediënten
Keukengerei:
Instructies
-
Stook de oven op tot 200 graden.
-
Snij de groene puntpaprika, aardappel en de aubergine in grove stukken.
-
Doe hetzelfde met de uien en de ontbeende lamsschouder. Snij de stukken lam mager uit en hou daarbij het vet apart - dat hebben we nog nodig.
-
- Doe eerst het vet in de pan en laat het lekker uitbakken
- Voeg daar het vlees aan toe en schroei snel aan in het hete bakvet
-
Schep een paar keer flink door elkaar. Zorg voor een mooie karamellisering op het vlees - het hoeft niet te garen.
-
Zet een ovenschotel klaar en leg daar de helft van de uitgebakken stukjes lamsvet in.
-
Leg daar de puntpaprika bovenop.
-
Daarna de aubergine.
-
Dan de ui.
-
Vervolgens de aardappel.
-
Als laatste laag het vlees.
-
- Giet nu het bakvocht van het vlees met het resterende lamsvet over de schotel
- Breng op smaak met wat grof zeezout
-
Verspreid de ras-el-hanout gelijkmatig over de schotel.
-
Snij/hak de bleekselderij en het de helft van het korianderblad.
-
Verdeel deze over het geheel.
-
Leg de zongedroogde tomaten gelijkmatig op de schotel.
-
Verwijder de pitten uit de dadels en voeg ook deze gelijkmatig toe aan de ovenschotel.
-
Als laatste steekt u de verse lombok rawit in het gerecht.
-
Voeg nu de groentenbouillon (klik voor recept) toe.
-
Sluit goed af met een deksel en eventueel nog extra met wat zilverpapier.
-
Plaats in de oven, niet te dicht op het vuur.
-
Sluit de oven af van luchttoevoer en laat 4 uur langzaam stoven op 200-150 graden. Het laatste half uur mag het deksel eraf en kunt u losjes wat zilverpapier op de stoofpot laten liggen om de bovenkant niet al te snel te laten bruinen.
-
Hak de tweede helft van het korianderblad.
-
Bestrooi hiermee, vlak voor het opdienen, de ovenschotel. Klaar!
-
Tip:
Lekker met Libanees brood.