Kastanjes worden in de keuken gebruikt voor allerlei lekkere gerechten. Ze worden naar grootte ingedeeld. De grootste en best geschikte voor de consumptie zijn de marrons. De kastanjes worden geoogst en minstens 5 dagen in water gedompeld om door verstikking alle parasieten te doden. Hierna blijft de kastanje veel langer houdbaar. Kastanjes die boven komen drijven worden verwijderd. Deze zijn verrot. Hierna worden ze 8 dagen gedroogd op een geventileerde plaats. Kastanjes kunnen rauw worden geconsumeerd, al zijn ze wel wat stroef in de mond. Ze kunnen worden gepoft (een nationale delicatesse in Italië en onderwerp van een groot jaarlijks feest in Lyon – zie recept), gekonfijt (marrons glacés), en gekookt. De gekookte versie komt in West-Europa vooral rond Kerstmis om de hoek kijken. Denk aan gerechten als Dinde aux marrons, met kastanjes gevulde kalkoen.
Zie ook: kastanjemeel, waterkastanje, marron glacé
Franse term: Marron, châtaigne
Duitse term: Kastanie
Engelse term: Chestnut