Kastanjemeel is het resultaat van het drogen en daarna vermalen van kastanjes. Het product wordt hoofdzakelijk gemaakt in de Apennijnen (Italië) tussen de 450 en 900 meter hoogte (de beste omgeving voor de groei van kastanjebomen). In de 12de eeuw heeft kastanjemeel het leven van vele mensen gered die zich, op de vlucht voor de pest in de grote steden van het vlakke land, vestigden in de heuvels en daar zonder brood kwamen te zitten.

De kastanjes vallen in oktober spontaan van de boom en worden geraapt en van de stekelige bast ontdaan. Hierna worden ze gedroogd boven op een houtvuur gedurende 20 dagen.Nu worden de kastanjes ontdaan van hun schil en geroosterd (als koffiebonen, maar veel minder intensief. Hierna worden de kastanjes gemalen op stenen maalstenen, hoofdzakelijk in watermolens. Na het zeven van de kastanjemeel is het klaar voor gebruik.

Kastanjemeel wordt voor veel verschillende gerechten gebruikt:

  • Necci zijn een soort donkerbruine pannenkoekjes.
  • Castagnaccio is een rustieke taart met kastanjemeel, noten en/of pijnboompitten, rozijnen, rozemarijn en sinaasappelschillen.
  • Manafregoli is een Toscaanse kastanjepap. Zoete polenta (zie recept) is polenta waarbij maismeel is vervangen door kastanjemeel.
  • Andere recepten met kastanjemeel zijn frittelle di dolce, panzerotti dolci. Kastanjemeel kan ook gebruikt worden om brood en pasta mee te maken. Een zeer smakelijke variant is wel de troffie uit Recco en Valfontanabuona, gemaakt van kastanjemeel en geserveerd met pesto.
Recepten met kastanjemeel


Zie ook: kastanje, polenta, meel

Franse term: Farine de châtaigne
Duitse term: Kastanienmehl
Engelse term: Chestnut flour