Pebre
Saus voor Chileense grillgerechten
Pebre
Description
Barbecuesauzen zijn er in overvloed. ’s Lands wijs, ’s lands eer. De Chilenen kunnen geen gegrild vlees bedenken zonder hun geliefde pebre: een supersimpele saus die inderdaad aan gegrild vlees een extra dimensie geeft. En, het is weer eens wat anders dan onze doorgewinterde zoet-zuur-pittige, een beetje stroperige, barbecuesauzen.
Pebre is Chili
Dit is de nationale trots van Chili! De pebre wordt geserveerd bij allerlei empanadas, stoofschotels, gebraden vlees, tamales, asado en nog veel meer. Het leent zich prima als extra smaakmaker voor rund-, kip- en varkensvlees, vooral van de grill. Iedere familie heeft zo’n beetje zijn eigen pebre. Het beste recept blijft toch dit basisrecept.
Andere sauzen uit andere landen
In veel Zuid-Amerikaanse landen komt een saus voor bij gegrild vlees voor. Zo kennen we bijvoorbeeld de
- Pico de gallo in Mexico
- Guasacaca in Venezuela
- Chimichurri in Argentinië
- Salsa criolla in verschillende landen van Latijns Amerika
- Molho vinagrete in Brazilië
- Salsa roja in Mexico
Ingrediënten
Instructies
-
- Snij/hak de bestanddelen vrij fijn.
- Doe alles in een kom
- Maak het mengsel aan met zonnebloemolie, azijn, citroensap en zout
- Goed door elkaar mengen en serveren, liefst in een schaal van aardewerk.