Vegan sushi van ‘zalm’ en/of ‘tonijn’

Sushi
pinit

Vegan ‘vis’-filet met rijst

Vegan sushi van ‘zalm’ en/of ‘tonijn’

Prep Time 5 min Cook Time 30 min Rest Time 1 uur Total Time 1 uur 35 minuten
Servings: 1

Description

Lekker Japans, maar dan thuis. Verantwoord en toch net echt

Laat het de wat oudere Japanners niet horen maar we gaan sushi maken van vegan producten. Joehoe! Het kan en het is nog lekker ook!

Deze keer vegan

Overbevissing is een groot probleem. Gelukkig worden er steeds meer producten bedacht om daar iets aan te doen, zonder in te boeten in levenskwaliteit. Er zijn inmiddels fantastische vegan visproducten op de markt waarmee sushi kan worden gemaakt.

Vegan tonijn voor sushi en sashimi
Vegan tonijn voor sushi en sashimi

Sashimi

Sashimi (Japans: 刺身) is  verse, rauwe vis en schelpdieren (rauw rood vlees kan ook) die met een zeer scherp mes in dunne schijfjes gesneden worden. Ook sashimi kan vegan! Men eet sashimi met sojasaus, wasabi (mierikswortel), gember en ponzu (klik voor recept). Het grote verschil met sushi is dat sashimi zonder rijst is. Sashimi kan gemaakt worden van allerlei zeevissen, vegan producten en zeeschelpdieren. Zoetwatervissen zijn er niet geschikt voor vanwege het gevaar voor parasieten. Kijk hier voor een recept.

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Voor 25 stuks:

Keukengerei:

Instructies

  1. WAS DE RIJST

    Het is belangrijk om de sushirijst voor het koken eerst te wassen. Spoel de korrels goed af met koud water en ververs het water tot het niet meer troebel is. Laat de rijst 30 minuten staan in het water en laat het na het afgieten 10 minuten uitlekken.

  2. RIJST KOKEN

    • Doe de rijst in de pan en voeg 750 ml water toe
    • Doe het deksel op de pan, breng  aan de kook en laat 2 minuten koken
    • Zet  het vuur laag en laat de rijst  15 minuten zacht doorpruttelen met het deksel op de pan
    • Giet af met een zeef en stort terug in de pan
    • Laat hierna de rijst nog 15 minuten met de deksel op de pan staan. Maak van een koksdoek een katoenen rand om de deksel opdat er geen condens op de rijst terecht komt
    • Sushirijst hoort op kamertemperatuur te zijn. Laat de rijst dus op zijn gemak afkoelen, bijvoorbeeld op een schoon bakblik

    Een andere methode is met een rijstkoker of een stoommandje. De rijst is klaar wanneer de korrels donzig (maar niet papperig) zijn met een stevige bite in de kern.

    • Leg de vegan salmon of vegan tuna plat op de werkbank
    • Snij het over de korte kant in stukken van 4cm breed
    • Kantel deze stukken en snij ze in 4 gelijke plakjes
    • Neem een portie rijst in de hand
    • Knijp het in de typische sushivorm
    • Leg er een plakje vegan salmon of tuna bovenop
    • Rangeer op een mooi bord. Herhaal
    • Maak een dipsaus van de Kikkoman, de mirin, een paar druppels wijnazijn en even zoveel sesamolie
  3. SERVEERTIP

    Serveer met een kommetje kikkomansaus, wat sushigember (gari) en een toefje wasabi. Met sashimisaus (volg het recept) is ook heerlijk. 

  4. Sommigen serveren er ook wel eens wat chuka wakame (klik voor recept) bij.
  5. Wijntip

    Een mooie warme saké.

Keywords: sashimi, sushi, Japan, chumaki

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?