Syrniki (сырники)

Traditioneel gerecht uit de Russische en Oekraïense keuken
pinit

Traditioneel gerecht uit de Russische en Oekraïense keuken

Prep Time 10 min Cook Time 10 min Rest Time 30 min Total Time 50 minuten
Servings: 2

Description

Een typisch Slavisch gerecht

Syrniki, een typisch Slavisch gerecht. Syrniki (russisch сырники, ook wel tworozjniki (творожники) genoemd, zijn gebakken kwarkkussentjes. De naam is een afgeleide van het russische “syr” (сыр) dat kaas betekent. De hoofdbestanddelen zijn tvorog (een Oost-Europese kwarksoort), suiker, eieren, meel en zout. Soms worden rozijnen, gedroogd fruit, wortels of aardappels toegevoegd. Ze worden gegeten als dessert of als ontbijt. 

Probeer het eens, misschien leuk op moederdag of Valentijn!

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten

Keukengerei:

Instructies

  1. Leg de tvorog in een kom en breek de eieren er overheen.

  2. Voeg een mespuntje zout toe.

  3. Daarna een pakje vanillesuiker.

  4. Daarna de suiker en het griesmeel.

    • Prak alles met een vork door elkaar totdat een egale massa ontstaat. Dit is ook het stadium waarop u naar eigen inzicht gedroogde vruchten zoals bijvoorbeeld rozijnen kunt toevoegen
    • Zet de massa nu voor minstens 30 minuten in de koelkast zodat het griesmeel kan opzwellen en zijn bindende werking kan gaan vervullen
  5. Maak de syrniki met de hand door een stevige 1 eetlepel tvorogmassa…

  6. …eerst tot een bal te maken en…
  7. …vervolgens te pletten tot een dikke flens van zo’n 1,5-2 cm. Doe dit op een met meel bestoven werkblad. 

  8. Bak de syrniki in een hete koekenpan in ruime boter tot ze aan weerszijden goudbruin zijn. Ga niet al te langzaam te werk: de tvorog gaat op den duur smelten en dan “loopt” de syrnik uit elkaar.

  9. SERVEERTIP

    Syrniki worden hoofdzakelijk geserveerd met smetana maar ook poedersuiker, honing en jam doen het er goed bij. Receptje? Klik hier.

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?