Griddle Rib Eye Steak
Rib-eye, hoe maak je die klaar op de grill?
Verschillende wegen leiden naar Rome. Toch is het handig een aantal kleine zaken in de gaten te houden. Gebruik een mooi stuk vlees. U kunt ervoor kiezen vlees te nemen dat al op maat gesneden is (geportioneerd) of u kunt een heel stuk rib-eye bestellen en zelf uw porties bepalen (aan stuk).
Niet te dun
Rib-eye is echt steakvlees. Snij uw porties dus vooral niet te dun – uw vlees moet mooi kunnen garen aan de buitenkant en binnenin mooi rosé blijven. Dan is uw vlees op zijn best.
Kamertemperatuur
Zorg er altijd voor dat uw vlees op kamertemperatuur is voordat u gaat bakken. Hoe kouder het vlees in de kern, hoe moeilijker het is om het egaal te garen.
BBQ of grillplaat?
BBQ natuurlijk! Dan heeft u meteen uw eigen heerlijke rooksmaak aan het vlees. Maar ja, het is ook wel eens winter, of het regent…in dat geval kunt u prima met een grillplaat op uw fornuis aan de slag. Voor het recept van ribeye op de BBQ, klik hier.
Kernthermometer
Altijd handig! Zo krijgt u uw vlees precies zoals u het hebben wilt. Voor een rib-eye moet u rekenen op een kerntemperatuur van rond de 50-55℃. Meer weten over kerntemperaturen en kernthermometers? Klik hier.
Wat is ribeye eigenlijk?
De rib-eyesteak. Fijn doorregen en daardoor uitermate mals. Rib-eye is een deel van de wervelkolom van het rund waar de grote borstribben aan zitten (zie afbeelding onder). Als we het bot eraan laten zitten en alleen maar inkorten, heet het de wishbone of cõte de boeuf of cõte á l’os. Laten we het bot lang, dan krijgt u van ons een Tomahawk steak.
Rib-eye is beroemd om dat kleine stukje intramusculair vet, verweven in de structuur van het vlees. Die, door Moeder Natuur ingebouwde, “lardering”, zorgt voor extra smaak en sappigheid.
[caption id="attachment_4371" align="aligncenter" width="300"] Grillplaat[/caption]Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Haal het vlees uit de verpakking en laat het even bijkomen. Dep overtollig vocht weg met keukenpapier.
Zet uw kruiden klaar. Wij raden zout en peper aan. Uw eigen kruidensamenstelling of dry rub kan natuurlijk net zo goed.
Snij met een scherp vleesmes in één mooie, vloeiende beweging 4 moten vlees van rond de 250 gram af.
Kruid deze, knijp er wat verse knoflook over uit en wrijf ze licht in met olijfolie.
Verwarm uw grillplaat op een stevig vuurtje. Leg de rib-eyesteak op de grillplaat en schroei de eerste kant mooi dicht. Laat de steaks een minuut of 3-4 garen, afhankelijk van de dikte.
Draai de steaks om en herhaal het proces.
Nu is uw steak gaar. Alleen bevindt het vocht zich nu bijna volledig in het midden en nauwelijks aan de rand, doordat de buitenkant is blootgesteld aan hoge hitte. Door het vlees onder aluminiumfolie 5 minuten te laten bedaren (rijpen), komen alle sappen weer op hun plaats en is de steak overal even mals. Klaar!
U kunt hier van alles bij serveren, maar eigengemaakte friet is toch wel echt heel erg lekker. Verder is een frisse salade zeer op zijn plaats. Wilt u eens een lekkere barbecuesaus zelf maken? Kijk dan naar onze recepten voor barbecuesauzen:
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!