Print opties

Insalata di riso

Italiaanse koude salade van gekookte rijst

Cooking Method , , ,
Difficulty Beginner
Tijd
Prep Time: 19 min Cook Time: 2 min Rest Time: 1 uur Total Time: 1 uur 21 minuten
Servings 8
Beschrijving

Dit kan iedere moeder in Italië maken. U moet het zien als pannenkoeken - als er lekker gegeten moet worden maar er is niet veel tijd of de ingrediënten in de voorraadkast zijn schaars, dan komt dit gerecht goed van pas.

Deze salade van koude gekookte rijst kent net zoveel varianten als er families zijn. Wij geven u hier twee opties - wel vis of geen vis. Waarom? Omdat sommige ingrediënten nou eenmaal wel traditioneel geschikt worden bevonden in combinatie met vis en andere niet. De variant zonder vis kan bovendien prima vegan en vegetarisch.Voilà. Of eigenlijk beter: ecco!

U kunt variëren

Zoals gezegd - insalata di riso is vaak een noodgerechtje, dus de bestanddelen kunnen sterk wisselen. Neem eens verse komkommer in plaats van augurk, voeg eens een paar blokjes geblancheerde wortel toe, een paar stukjes artisjok, enfin - experimenteer!

Ingrediënten
    Toevoegen aan de basisvariant indien u geen veganist of vegetariër bent:
  • 120 grammen gekookte ham (in 1 plak)
  • 100 - 120 grammen kaas (liefst scamorza maar belgen Hollandse kaas kan ook)
  • Basisvariant:
  • 320 grammen rijst (Liefst Arborio, Carnaroli kan ook)
  • 150 grammen snoeptomaatjes
  • 80 grammen doperwtjes (kan uit blik)
  • 75 grammen paprika (geel)
  • 75 grammen paprika (rood)
  • 40 grammen rijpe zwarte olijven (zonder pit)
  • 60 grammen cocktailaugurkjes
  • 1/2 theelepels bieslook (gehakt)
  • zout en peper (naar smaak)
  • 100 grammen mais (uit blik)
  • 15 grammen peterselie
  • 50 grammen funghi sott'olio (champignons in olijfolie)
  • 1 eetlepel wittewijnazijn
  • paar flinke scheuten EV olijfolie
  • Voor de seafood-variant:
  • 320 grammen rijst (Liefst Arborio, Carnaroli kan ook)
  • 200 grammen tonijn uit blik (in olijfolie)
  • 150 grammen snoeptomaatjes
  • 80 grammen doperwtjes (kan uit blik)
  • 75 grammen paprika (rood)
  • 75 grammen paprika (geel)
  • 40 grammen rijpe zwarte olijven (zonder pit)
  • 60 grammen cocktailaugurkjes
  • 1/2 theelepels bieslook (gehakt)
  • zout en peper (naar smaak)
  • 20 grammen zalmkaviaar
  • 30 grammen gerookte zalm
  • 30 grammen rivierkreeftenstaartjes (of langoustinestaatjes)
  • 50 grammen octopus (zie recept)
  • 100 grammen vongolevlees (of kokkelvlees)
  • 100 grammen mais
  • 15 grammen peterselie
  • 1 eetlepel wittewijnazijn
  • paar flinke scheuten EV olijfolie
Instructies
    • Kook de rijst beetgaar
    • Giet af
    • Spoel af met koud water om de garing te stoppen
    • Giet af
    • Laten afkoelen tot kamertemperatuur
  1. Brunoise van peren
  2. De blikgroenten en de tomaat kunt u natuurlijk meteen in blokjes snijden.

  3. Gaar de vis- en zeevruchten elk op hun eigen manier en snij deze ook in kleine stukjes voor het juiste mondgevoel. de octopus is een wat uitdagender verhaal. Klik hier voor aanwijzingen.

    [caption id="attachment_11177" align="aligncenter" width="673"]Octopus koken Octopus koken[/caption]
  4. Ook de dikke plak ham en de scamorza kunt u in dezelfde maat snijden.

  5. Bieslook fijn hakken.

  6. Peterselie fijn hakken.

  7. Nu is het een kwestie van mengen, olijfolie en azijn toevoegen, op smaak brengen met zout en peper en klaar. Let wel op - rijst is verraderlijk - heel lang niet zout genoeg en dan opeens slaat het door, net als erwtensoep.

  8. Wijntip:

    Witte wijn. Deze bijvoorbeeld. Tenzij u zwaar op de rode paprika, paddenstoelen en ham gaat zitten, dan koerst u snel richting de rosé en de jonge rode wijn. Ook niks mis mee! Buon appetito!

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!