Cigarettes Russes

Cigarettes Russes
pinit

Cigarettes Russes

Difficulty: Gevorderd Prep Time 5 min Cook Time 2 min Rest Time 10 min Total Time 17 minuten

Description

Russische sigaret

Het is een alom bekend koekje in ons land. Het cilindervormige koekje dat vaak bij een ijsje wordt geserveerd. Leuk, mooi formaat, presenteert netjes, makkelijk te eten, heerlijk om mee te dippen. Maar heeft u zelf wel eens zelf gemaakt? Heel leuk om te doen! Geheimpje? Cigarettes Russes zijn opgerolde tuiles.

Kattetongendeeg

Het deeg voor tuile (uitspr. Twiej) is het zelfde als de bekende Nederlandse kattetongen . Het deeg is, meteen nadat het uit de oven komt, nog een korte tijd te vormen. Dat maakt het bijzonder interessant voor allerlei culinaire hoogstandjes.

Tuiledeeg maken (klik voor recept)

Voor deze cigarettes russes heeft u een mal nodig. We leggen u in dit recept uit hoe het allemaal in zijn werk gaat. Deze tuiles kunt u gebruiken voor een cigarette russe, maar ook voor een koekje waarmee u een prachtige millefeuilles kunt opbouwen.

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten

Ingrediënten en keukengerei:

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180° C. Maak een mal van karton of kunststof van 2mm dikte. Teken langwerpige vormen van ongeveer 13 x 9 cm.

  2. Snij deze vervolgens uit met een scherp mesje. 

  3. Neem een eetlepel deeg. U ziet hier een voorbeeld met een ronde mal maar het principe is hetzelfde.

  4. Trek het deeg met een paletmes of een deegsteker zo gelijkmatig mogelijk in de vormen. U ziet hier een voorbeeld met een ronde mal maar het principe is hetzelfde.

  5. Zo ziet dat eruit.

  6. Verwijder de vorm...

  7. ...en leg het deeg in de oven.

  8. Bak het flinterdunne deeg razendsnel in een oven van 180° C tot het aan de randen begint te kleuren.

  9. Breng het deeg onmiddellijk nadat het uit de oven komt in de gewenste vorm. Hiervoor kunt u een speciale vorm voor cigarettes russes gebruiken (klik voor een afbeelding) maar het kan ook met een ander cilindervormig voorwerp. Wij hebben een metalen garde gebruikt. Ging prima. Maak dit voorwerp wel eerst warm in de oven, anders koelt de tuile te snel af en breek hij tijdens het oprollen.

  10. Mocht het deeg toch te snel hard en bros geworden zijn, forceer het dan in geen geval. Zet het even terug in de oven, dan wordt het weer flexibeler. In grote keukens heeft men voor het vormen van tuiles een speciaal apparaat, dat de werkbank van onder en van boven verhit. Zo kan men langer blijven vormen zonder dat het “kunstwerkje” afkoelt en onherroepelijk breekt. Een dergelijk apparaat wordt een suikerlamp genoemd.

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?