Witte asperges met zwezerik en ei in gesmolten boter

Recept met een ster
pinit

Witte asperges met zwezerik en ei in gesmolten boter

Difficulty: Gevorderd Prep Time 6 uur Cook Time 10 min Total Time 6 uren 10 minuten
Servings: 4

Description

Heerlijk, in het seizoen: Asperges van eigen bodem!  Nu een variant op een klassieker - met gesmolten boter en gekookt ei....maar dan wel met een stukje zwezerik. Heerlijk!

Ingrediënten

Asperges en zwezerik:

Saus:

Keukengerei

Instructies

  1. Zwezerik:
    • Prepareer eerst de zwezerik zoals aangegeven in deze kooktechniek
    • Snijd ze in plakken van ongeveer 1 cm
    • Wrijf ze in met wat peper en zout (niet overdrijven) en wentel ze in de bloem
  2. Asperges:

    Maak de asperges schoon. Klik op de link om te zien hoe.

  3. De asperges
    • Meng in een grote pan koud water, suiker, wijn, zout en foelie
    • Leg de asperges hierin en breng aan de kook
    • Kook gedurende 5-6 minuten
    • Haal de pan van het vuur en laat de asperges nog 15 minuten in het water staan
    • Haal de asperges uit het kookvocht. Gooi het vocht niet weg! Laat de asperges vervolgens uitlekken op een schone theedoek of kaasdoek. Het beste is als deze doek niet gewassen is met wasmiddel, aangezien die smaak kan worden overgedragen aan de zeer smaakgevoelige asperges.
  4. Eieren:

    Kook ondertussen de eieren 7 minuten. Laat ze schrikken en afkoelen.

  5. Zwezerik bakken:
    • Verhit de geklaarde boter in een koekenpan en bak de zwezerik om en om goudbruin. Breng op smaak met peper en zout. Haal de zwezerik uit de pan.
    • Smelt de andere boter, snij de eieren half door en verwijder de dooiers
    • Klop de dooiers door de boter en verkrijg een smeuïg mengsel
    • Snij het eiwitten in de eiersnijder, keer ze een halve slag en snij ze nogmaals.
    • Voeg de eiwitsnippers bij het mengsel
  6. Serveer de zwezerik met de asperges (zie afbeelding). Serveer de boter met de eieren erbij, goed heet. Als garnituur adviseren wij een gekookte nieuwe aardappel.

  7. Wijntip:

    Zwezerik verdient een grote witte wijn. Puligny Montrachet bijvoorbeeld. Nou is de asperge daar niet zo dol op. De wijn mag niet te licht zijn, want dan verdwijnt de wijn naast de smaak van de asperges naar de achtergrond, maar de wijn mag ook de smaak van de asperges weer niet overheersen. Een wijn die op hout gelagerd is kan te zwaar overkomen bij de subtiele smaak van asperges. Al snel kom je dan uit bij een vollere Riesling, maar ook de pinot blanc of een Sancerre is een goede keus. Uit de Duits/Oostenrijkse hoek kunnen een grüner Veltliner, Weissburgunder of Sylvaner.De wijn mag niet te licht zijn, want dan verdwijnt de wijn naast de smaak van de asperges naar de achtergrond, maar de wijn mag ook de smaak van de asperges weer niet overheersen. Een wijn die op hout gelagerd is kan te zwaar overkomen bij de subtiele smaak van asperges. Al snel kom je dan uit bij een vollere Riesling, maar ook de pinot blanc of een sancerre is een goede keus. Uit de Duits/Oostenrijkse hoek kunnen een grüner Veltliner, Weissburgunder of Sylvaner.

    wijntip witte wijn
Keywords: asperges, zwezerik, boter

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?