Torta rustica ricotta e spinaci

Italiaanse hartige taart met ricotta en spinazie
pinit

Italiaanse hartige taart met ricotta en spinazie

Torta rustica ricotta e spinaci

Difficulty: Gemiddeld Prep Time 29 min Cook Time 50 min Rest Time 10 min Total Time 1 uur 29 minuten

Description

Ook als tussendoortje!

Torta rustica (rustieke taart), ook wel torta salata genoemd, is een Italiaanse lekkernij die vaak op tafel komt. Het is eigenlijk gewoon gebak, maar dan hartig. Je zou het familie van de quiche Lorraine kunnen noemen.

Torta rustica wordt zowel warm als op kamertemperatuur geserveerd en dient meestal als bijgerecht bij het hoofdgerecht. Van zo’n hoofdgerecht moet u zich niet al te veel voorstellen: Italianen eten vaak een goed bord pasta als voorgerecht en volstaan daarna met wat kleine zaken. Zo’n torta rustica bijvoorbeeld zou men doorgaans eten met een paar plakjes ham of Mortadella, meer niet eigenijk. Glas wijn erbij – de avond kan niet meer stuk.

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

8-10 personen

Keukengerei:

Instructies

  1. WASSEN

    Verwarm de oven voor op 180℃.

    Was de spinazie. Verwijder de hardere stelen. Doe in een pan met alleen het lekwater op de bladeren en stoof de groente gaar (5-10 minuten) op een laag vuur met een mespuntje zout.

  2. Stort de spinazie in een zeef en laat afkoelen.

  3. Druk er vervolgens met een houten spatel of lepel zo veel mogelijk vocht uit.

  4. Snij/hak de spinazie hierna fijn met een “mezzaluna” of goed keukenmes.

  5. MENGEN

    • Als u ervoor kiest spekjes toe te voegen, snij deze dan julienne (in dunne reepjes) en  bak deze goed hard uit en laat ze uitlekken op keukenpapier. U heeft zo’n 50 gram nodig (uitgebakken gewicht)
    • Meng de spinazie, de ricotta, de spekjes (eventueel) en de geraspte Parmezaan in een kom tot een glad geheel
  6. KLUTSEN

    Klop de eieren, hou iets apart om de taart straks te bestrijken en  voeg de rest toe aan het mengsel. Voeg een mespuntje zout toe. Niet te veel, de Parmezaan is ook al zout.

  7. DEEG MAKEN

    Maak een mooie hartige pâte brisée zoals in ons recept (klik hier). Let wel op de verhoudingen: u heeft 650 gram nodig!

    • Hou de helft apart en vul de vorm, waar u eerst een laag bakpapier in hebt gelegd, met de helft van het deeg
    • Druk de wanden stevig aan
  8. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem.

  9. VULLING ERBIJ

    • Stort de vulling in de deegvorm
    • Strijk glad af met een spatel
  10. DEKSEL EROP

    • Maak van de rest van het deeg een dunne schijf
    • Leg deze over de taart heen
    • Druk de randen stevig aan en snij het overtollige deeg weg
    • Versier eventueel de bovenkant van de torta rustica
    • Perforeer ook deze laag hier en daar met een vork
  11. Bestrijk met het overgebleven eimengsel.

    Torta rustica doreren
  12. BAKKEN

    Bak de taart in 45-60 minuten gaar en goudbruin.

  13. WIJNTIP

    Spinazie heeft veel ijzer. Dat gaat niet zo goed samen met rode wijn. Daarom een mooie, lichte, witte wijn. Zeer koel.

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?