Torta rustica ai funghi

Italiaanse hartige taart met champignons en kaas
pinit

Italiaanse hartige taart met champignons en kaas

Difficulty: Gemiddeld Prep Time 29 min Cook Time 50 min Rest Time 10 min Total Time 1 uur 29 minuten

Description

Ook als tussendoortje!

Torta rustica (rustieke taart), ook wel torta salata genoemd, is een Italiaanse lekkernij die vaak op tafel komt. Het is eigenlijk gewoon gebak, maar dan hartig. Je zou het familie van de quiche Lorraine kunnen noemen.

Torta rustica wordt zowel warm als op kamertemperatuur geserveerd en dient meestal als bijgerecht bij het hoofdgerecht. Van zo’n hoofdgerecht moet u zich niet al te veel voorstellen: Italianen eten vaak een goed bord pasta als voorgerecht en volstaan daarna met wat kleine zaken. Zo’n torta rustica bijvoorbeeld zou men doorgaans eten met een paar plakjes ham of Mortadella, meer niet eigenijk. Glas wijn erbij – de avond kan niet meer stuk.

Let op het zout
In dit recept zitten kaas en vleeswaren verwerkt. De taart kan ook prima zonder vleeswaren. Zorg er dan wel voor dat u iets meer zout gebruikt, opdat de taart op smaak blijft.

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

8-10 personen

Keukengerei:

Instructies

    • Verwarm de oven voor op 180℃
    • Snij de sjalot half door en vervolgens in dunne reepjes
    • Fruit de sjalot in een paar lepels olijfolie (doreren)
    • Voeg de champignons toe en braad even goed aan
    • blus af met witte wijn (deglaceren)
    • en laat deze volledig verdampen (reduceren à sec)
    • laat het geheel op een matig vuurtje gaarstoven
  1. GUANCIALE?

    • Als u ervoor kiest guanciale toe te voegen, snij deze dan parmentier (in kleine blokjes)
    • Bak deze goed hard uit
    • Laat ze uitlekken op keukenpapier
  2. KLUTSEN

    Klop de eieren, hou iets apart om de taart straks te bestrijken en  voeg de rest toe aan het mengsel. Voeg een mespuntje zout toe. Niet te veel, de Parmezaan is ook al zout.

  3. Voeg de room toe.

    • Daarna de geraspte kazen
    • Breng op smaak met zout en peper. Niet te veel, de Parmezaan en de Gruyère zijn is ook al zout
    • Voeg de kastanjechampignons in schijfjes  aan het mengsel toe
  4. DEEG MAKEN

    Maak een mooie hartige pâte brisée zoals in ons recept (klik hier). Let wel op de verhoudingen: u heeft 420 gram nodig!

    • Hou de helft apart en vul de vorm, waar u eerst een laag bakpapier in hebt gelegd, met de helft van het deeg
    • Druk de wanden stevig aan
  5. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem.

  6. VULLING ERBIJ

    Stort de vulling in de taartvorm.

  7. DEKSEL EROP

    • Maak van de rest van het deeg een dunne schijf
    • Leg deze over de taart heen
    • Druk de randen stevig aan en snij het overtollige deeg weg
    • Bestrijk met het overgebleven eimengsel

    • Versier eventueel de bovenkant van de torta rustica

  8. BAKKEN

    Bak de taart in 60 minuten gaar en goudbruin.

  9. WIJNTIP

    Met deze taart kun je vrijwel alle kanten op. Toch eens proberen om in de “Terroir” te blijven? Een mooie Fendant uit de Zwitserse regio Valais!

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?