Timbale de cabillaud printanière, purée d'oignon "presque soubise"
Soubise is een béchamel, vermengd met uienpuree. Of andersom - een uienpuree, aangedikt met béchamel. Lekker hoor, maar wel wat zwaar. Wij hebben de uienpuree in dit recept zoveel mogelijk in zijn waarde gelaten.
Stoof de groente beetgaar.
Steek met de garneerringen rondjes uit een dunne Libanese pita.
Leg op de groente zo'n 15 g roomboter.
Dek af met de rondjes pita.
Zet de garneerringen in een ovenvaste schaal.
Giet ongeveer een vinger dik visfumet (klik voor recept) in de schaal. Groentebouillon (klik voor recept) kan ook. Deze techniek zorgt ervoor dat uw timbaal niet aanbrandt (bain-marie).
Snijd ondertussen de uien in flinterdunne halve ringen en zet deze op met een flinke klont boter.
Knijp er een teen knoflook bij in.
Stoof de uien heel zachtjes tot ze helemaal zacht zijn en laat dan de visfumet op iets hoger vuur volledig verdampen (reduceren).
Stort de rest van de uienringen in een hoge mengbeker.
Pureer ze met een staafmixer. U kunt er zelf voor kiezen hoe fijn u de puree wilt: helemaal glad (het beste is dan om hem door een zeef te halen) of toch nog met wat structuur (zie afbeelding).
Voeg de uienpuree toe aan de room.
Vermeng en breng op smaak met zout.
Verdeel de uienpuree over de borden en haalde vistimbaaltjes uit de oven.
Zet de vistimbaaltjes op de puree en verwijder nu de garneerringen.
Giet het vocht dat is achtergebleven in de ovenvaste schaal nu in een sauteuse en zit op hoog vuur.
Reduceer het vocht tot er niet meer dan een eetlepel van over is gebleven
Monteer met een klontje boter en controleer op zout.
Giet de reductie over de uienpuree op de borden
Een eetlepel of twee is voldoende. Klaar!
Een Riesling uit de Mosel-Saar-Ruwer past her wel bij. Heeft u meteen wat om mee te deglaceren:)
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!