Rib-eye van de grill met witte asperges en bearnaisesaus

Côte de bœuf grillé aux asperges, sauce béarnaise
pinit

Côte de bœuf grillé aux asperges, sauce béarnaise

Rib-eye van de grill met witte asperges en bearnaisesaus

Difficulty: Gevorderd Prep Time 15 min Cook Time 30 min Total Time 45 minuten
Servings: 4

Description

Mals vlees voor een heerlijke steak, asperges, en béarnaisesaus. Drie "guilty pleasure" op één bord!

Rib-eye, hoe maak je die klaar op de grill?
Verschillende wegen leiden naar Rome. Toch is het handig een aantal kleine zaken in de gaten te houden. Gebruik een mooi stuk vlees. U kunt ervoor kiezen vlees te nemen dat al op maat gesneden is (geportioneerd) of u kunt een heel stuk rib-eye bestellen en zelf uw porties bepalen (aan stuk).

Niet te dun
Rib-eye is echt steakvlees. Snij uw porties dus vooral niet te dun – uw vlees moet mooi kunnen garen aan de buitenkant en binnenin mooi rosé blijven. Dan is uw vlees op zijn best.

Kamertemperatuur
Zorg er altijd voor dat uw vlees op kamertemperatuur is voordat u gaat bakken. Hoe kouder het vlees in de kern, hoe moeilijker het is om het egaal te garen.

BBQ of grillplaat?
BBQ natuurlijk! Dan heeft u meteen uw eigen heerlijke rooksmaak aan het vlees. Maar ja, het is ook wel eens winter, of het regent…in dat geval kunt u prima met een grillplaat op uw fornuis aan de slag.

Kernthermometer
Altijd handig! Zo krijgt u uw vlees precies zoals u het hebben wilt. Voor een rib-eye moet u rekenen op een kerntemperatuur van rond de 50-55℃. Meer weten over kerntemperaturen en kernthermometers? Klik hier.

Wat is ribeye eigenlijk?

De rib-eyesteak. Fijn doorregen en daardoor uitermate mals. Rib-eye is een deel van de wervelkolom van het rund waar de grote borstribben aan zitten (zie afbeelding onder). Als we het bot eraan laten zitten en alleen maar inkorten, heet het de wishbone of cõte de boeuf of cõte á l’os. Laten we het bot lang, dan krijgt u van ons een Tomahawk steak.

Rib-eye is beroemd om dat kleine stukje intramusculair vet, verweven in de structuur van het vlees. Die, door Moeder Natuur ingebouwde, “lardering”, zorgt voor extra smaak en sappigheid.

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten

Voor de asperges:

Saus en garnituur:

Keukengerei:

Instructies

  1. DE GEGRILDE RIB-EYE

  2. ASPERGES SCHILLEN

    Schil de asperges zo dun mogelijk maar wel zo grondig dat er geen harde slierten aan blijven zitten. Deze worden niet zacht tijdens het koken en zijn erg onprettig in de mond.

  3. Snij ongeveer 3 centimeter van de achterkant weg.

  4. KOKEN

    • Meng in een grote pan koud water, suiker, wijn, zout en foelie
    • Leg de asperges hierin en breng aan de kook
    • Kook gedurende 5-6 minuten
    • Haal de pan van het vuur en laat de asperges nog 15 minuten in het water staan
    • Haal de asperges uit het kookvocht
    • Laat ze vervolgens uitlekken op een schone theedoek of kaasdoek. Het beste is als deze doek niet gewassen is met wasmiddel, aangezien die smaak kan worden overgedragen aan de zeer smaakgevoelige asperges.
  5. Steaks gaar? even laten narijpen.

  6. Maak ondertussen de béarnaisesaus. Volg daarvoor dit recept.

  7. SERVEERTIP

    Serveer de ribeyes, mooi getrancheerd,  met de béarnaisesaus. Een mooie garnituur hierbij is aardappelpuree (zie recept) of pommes frites (zie recept).

Keywords: rib eye, rib, ribeye, asperges

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?