Print opties

Ljoelja kebab met bulgur

Lula kebab au bulgur

Cooking Method , ,
Courses
Difficulty Gemiddeld
Tijd
Prep Time: 20 min Cook Time: 20 min Rest Time: 73 uur Total Time: 73 uren 40 minuten
Servings 4
Beschrijving

Gehakt op een spies. Er zijn verschillende varianten van. Behalve deze hebben ook nog de adana-kebab (klik voor recept) voor u. Of deze lamsgehaktspiesjes.

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten
    Het gehakt:
  • 1 kilogram vet lamsgehakt (zie recept)
  • 750 grammen ui
  • 1/2 theelepels korianderzaad (gekneusd)
  • 30 grammen korianderblad (vers gehakt)
  • 1/4 theelepels paprikapoeder
  • 1 scheut olijfolie
  • 1 scheut granaatappelsiroop
  • 1 snufje zwarte peper (gemalen)
  • zout (naar smaak)
  • Keukengerei:
  • BBQ (of grillplaat)
  • Gehaktmolen
  • keukenmachine
  • Kebabspiezen
  • Vijzel
Instructies
    • Koop of maak lamsgehakt (voor wie het zelf maakt: klik voor recept)  Dit gehakt wordt niet gebonden met eiwit en brood, en moet het hebben van vet. Als het gehakt te mager is valt het bij het grillen van de spies. Voeg dus wat extra lamsvet toe.
    • Maal het vlees fijn, samen met het vet en de uien, in een vleesmolen of uw keukenmachine
    • Alles goed met de hand kneden
    • Voeg nu het fijngehakte korianderblad erbij, daarna de paprika en de gekneusde korianderzaden
    • Breng op smaak met zout
    • Draai alles nog een keer door de vleesmolen of keukenmachine en kneed stevig met de hand tot een compact geheel. 
  1. En nu een cruciaal moment in de voorbereiding: Het gehakt moet nu “geslagen” worden:

    • Pak gedurende 5 minuten telkens weer de hele massa op en gooi deze met kracht terug in de mengkom. Op deze manier verkrijgt het vlees de elasticiteit die het nodig heeft om tijdens het grillen niet uit elkaar te brokkelen
    • Vervolgens zet u het gehakt minstens 3 uur weg in de koelkast om op te stijven
    • Zet daarna een bak met koud water bij u in de buurt om uw handen te koelen en nat te houden tijdens het vormen van de kebab. Zo voorkomt u dat het vlees aan uw handen gaat plakken.
    • Draai nu gehaktballen van ongeveer 60 gram
    • Van deze balletjes maakt u rollen van ca.10 cm lang
    • Rijg de kebab voorzichtig aan de spiesjes. U kunt het best metalen platte spiesen nemen. Met houten satépennen kan het ook maar dat vraagt iets meer vaardigheid. Hoe gladder en evenrediger u de kebab verdeelt, des te beter en gelijkmatiger zullen ze straks braden op houtskoolvuur
  2. Kebab wordt gebraden boven een houtskoolvuur zonder rooster. De kebab is gaar wanneer hij stevig aanvoelt.

  3. SERVEERTIP

    • Maak een mooie slinger van granaatsiroop op het bord
    • Serveer met bulgur (zie recept) m.b.v. een garneerring
    • Garneer af met wat verse koriander
    • Serveer een frisse salade, bijvoorbeeld een Turkse rodekooldsalade erbij
    • Deze ljulja kebab wordt ook vaak geserveerd als onderdeel van een meze.
  4. Wijntip
    Wijn?? Lekker met een glaasje zoete thee met verse munt of tijm.

Keywords: spies, gehakt, lam

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!