Turkse rodekoolsalade
Salade de chou rouge Turque
Turkse rodekoolsalade
Voor de kool:
Voor de dressing:
Voor de garnituur:
Keukengerei
Instructies
-
- Snijd de kool in vier gelijke delen.
- Verwijder de kern en gooi die weg.
- Snijd de vier stukken daarna in flinterdunne reepjes, met de keukenmachine, met een vaardige hand of, als u die kunt bemachtigen, een o zo handige Russische “Shinkovka”.
- Doe de gesneden kool in een kom.
- Breng de azijn in een pan aan de kook en giet hem over de kool.
- Laat dit een kwartier staan en giet dan het kokende water erover.
- Laat de kool vervolgens uitlekken in een vergiet.
- Roer de ingrediënten voor de dressing door elkaar en giet deze over de kool.
- Meng goed.
- Laat afkoelen
Strooi de feta in brokken over de salade heen en serveer.
Shinkovka
Op het platteland van de voormalige Sovjet-Unie nog veel voorkomend: Een soort hele grote houten komkommersnijder. In de vierkante bak past een hele kool. De kool wordt doormidden gesneden, in deze bak gelegd met de snijkant naar beneden, en vervolgens wordt de bak als een slede heen en weer bewogen over de messen. Zo ontstaat de basis voor “Kvashennaya kapusta”, de Oost-Europese variant van zuurkool, die, in tegenstelling tot de onze, zoet is van smaak en daarom rauw lekkerder dan gekookt. Op het platteland worden in de herfst, wanneer de kooloogst binnen is, witte kool op deze manier voor de winter geconserveerd in enorme houten wijnvaten.