Rollade van runderdeksel
Helemaal zelf maken - from scratch
Roulade de gite de bœuf
Rollade van runderdeksel
Description
Zo'n rollade van bij de slager - niks mis mee natuurlijk. Maar stel u eens voor...helemaal zelf maken. Hartstikke leuk en een voldoening dat het geeft...waanzinnig. We nemen u stap voor stap mee op dit avontuur.
Het vlees
De saus en de fries:
Keukengerei:
Instructies
-
Nou, eerst maar eens naar de slager voor een mooi stuk rundvlees. Een runderdeksel (zie afbeelding) is bijvoorbeeld een goed idee - niet al te duur en vol van smaak. Runderlende kan ook prima.
-
- Knoop een rollade van het vlees zoals aangegeven in deze instructie
- Snij de bleekselderij, de uien, de rode paprika en de wortelen in grove stukken
- Kook de aardappelen 10 minuten in zout water en giet ze af
- Snij ze in lange partjes (zoals Amerikaanse “Home fries” - zie recept)
- Maak de knolselderij schoon en snij deze in grove stukken. Kook ze in zout water tot ze goed gaar zijn, giet ze af en laat ze goed uitlekken
-
Kruid de rollade en laat hem op kamertemperatuur komen (chambreren).
-
- Braad de rollade snel aan in een cocotte met ruim boter
- Doe de groenten erbij en laat even doorbraden
- Verwijder de overtollige boter en blus af met de witte wijn (deglaceren)
- Voeg daarna de bouillon (zie recept) toe, dek af met een deksel en laat 1,5 uur stoven op een heel laag pitje
- Haal het vlees uit de pan en hou apart.
- Zeef de groenten uit het vocht en hou deze apart.
- Zet de cocotte nu op hoog vuur en reduceer (laat inkoken) het vocht tot er ongeveer een derde over is.
- Snij een klein gedeelte van de groenten op in fijne snippers en hou apart.
- Doe de rest weer in de pan en pureer alles met een staafmixer. Voeg nu de overgebleven stukjes groenten erbij.
-
Maak ondertussen de garnituur:
- Pureer de knolselderij met een staafmixer
- Roer er voorzichtig wat room doorheen en breng aan de kook
- Breng eventueel op smaak met wat zout
- Bak de aardappels in ruim boter met 2 eetlepels basterdsuiker. Zet de vlam niet te hoog zodat de aardappelen mooi kunnen karamelliseren. Als de suiker volledig is opgelost zijn ze klaar.
-
Saus en opdienen:
- Snij de rollade in dunne plakjes (trancheren)
- Leng de saus aan met de room
- Breng op smaak met zout en peper
- Dresseer de plakjes over een torentje van selderijpuree op de borden
- Leg de aardappels erbij, giet wat saus op het bord en maak af met een toefje kervel of peterselie. Klaar!
-
Een frisse rode wijn.