Zelf rollade binden
Zelf rollade binden
Ingrediënten
Kan eigenlijk van alles zijn:
Keukengerei:
Instructies
-
VLEESKEUZE
Zorg voor een mooi stuk vlees. Doorregen vlees geeft het mooiste resultaat. U kunt kiezen voor een massief stuk, zoals een procureur (zie afbeelding) of een lang, plat stuk vlees zoals bijvoorbeeld een kalfs- of runderdeksel, dat u in vorm kunt rollen. Rollades kunnen ook bestaan uit vlees en een vulling, meestal van gehakt. Deze vulling brengt u aan op één kant van het vlees en daarna rolt u het vlees eromheen.
-
ONTVLIEZEN
Ontvlies het vlees indien nodig, en verwijder overtollig vet. Mocht u een grote lap vlees hebben die u gaat rollen of vullen, is dit ook het moment om te denken aan het kruiden binnenin.
-
ROLLADETOUW
Snij voldoende rolladetouw af en maak een eerste slag rondom de zijlijn van het vlees.
-
UITEINDEN
Knoop de uiteinden aan één van de korte kanten aan elkaar.
-
TREKKEN
Trek het touw over de lange kant onder het vlees door.
-
UITSTEKEN
En laat het touw aan de korte kant uitsteken.
-
LUS
Haal het touw over de korte kant naar boven en draai een lus om twee of drie vingers heen.
-
DRAAIEN
Houd de lus goed vast en draai het touw om het vlees heen.
-
STRAK TREKKEN
En onder het vlees door tot u weer terug bent bij de lus.Haal het touw door de lus. Trek het touw aan en laat nu de lus los. Houd het vlees stevig op de plaats en blijf trekken aan het touw tot het mooi strak zit.
-
TWEEDE BAAN
Zorg ervoor dat het touw in het midden van de rollade zit en begin een tweede baan.
-
VOLGENDE BAAN
Draai opnieuw een baan om het vlees heen en onder het vlees door en ga zo door tot de hele rollade klaar is.
-
TOUW VASTZETTEN
Helemaal op het einde zet u het touw vast door het door de allereerste lus te halen.
-
UITEINDEN AAN ELKAAR KNOPEN
Knoop vervolgens de touweinden goed aan elkaar.
-
Restjes touw verwijderen. Klaar!
-
VERSE KRUIDEN
Al naar gelang uw recept kunt u nu aan de buitenkant van uw rollade nog wat verse kruiden aanbrengen, zoals bijvoorbeeld salie en rozemarijn, door ze simpelweg onder het touw te steken.
-
GARING
Het ene soort vlees is het andere niet. Ook de manier waarop u uw rollade gaat bereiden bepaalt hoelang de garing is. Kerntemperatuur speelt bovendien een belangrijke rol. Het is daarom moeilijk in een woord te zeggen hoelang uw rollade gebraden moet worden. Raadpleeg onze masterclass “Groot vlees bereiden in de oven” voor een indicatie (klik op de link).