Chicken Kyiv – Kotlety po-kyivski

pinit
Poulet à la Kyiv Котлети по-київськи

Chicken Kyiv – Kotlety po-kyivski

Difficulty: Gemiddeld Prep Time 30 min Cook Time 22 min Rest Time 30 min Total Time 1 uur 22 minuten

Description

Als je ooit in Oekraïne bent geweest en dit niet hebt geprobeerd is er iets niet in orde. Dit is echt superlekker. Maar het is ook nog eens een gerecht met een enorme geschiedenis:

Chicken Kyiv, vroeger ook wel bekend als Chicken Kiev of Kip Kiev, is platgeslagen kipfilet, gerold in ijskoude boter, vervolgens gepaneerd en daarna gefrituurd. of gebakken. Het effect is waanzinnig: de kipfilet gaart, de boter smelt maar kan geen kant op. Zodra je het mes erin zet loopt die gesmolten boter eruit en vloeit een smaakexplosie over je bord. Het gerecht is vooral populair in de post-Sovjetstaten en in verschillende andere landen van het voormalige Oostblok.

De geschiedenis van dit gerecht is niet helemaal duidelijk; ook is niet duidelijk of het originele recept met hele kipfilet was of met kipgehakt. Beide varianten komen nog steeds voor, hoewel puristen dan weer weten te melden dat die gehakte versie eigenlijk "Po-Pozharski" zou moeten heten.

Plausibel is de versie die de oorsprong toeken aan de  "Côtelette de volaille Stile Kiev" (kotłeta de-voljaj po-kyjivśky) van het restaurant van het Hotel "Kontinental" in Kyiv aan het begin van de 20e eeuw. Dit luxueuze hotel, gebouwd in 1897 in het centrum van Kyiv, bestond tot de Duitse invasie van de Sovjet-Unie in 1941. Het gebouw werd vervolgens door het terugtrekkende Rode Leger opgeblazen. Na de oorlog deed het dienst als conservatorium. Volgens de overlevering was Chicken Kyiv signatuurgerecht van het restaurant.

In de sovjettijd stonden deze kiprolletjes op het menu van zo'n beetje elk staatsrestaurant. Niet dat ze ze dan ook daadwerkelijk hadden - dat bleef afwachten. Bovendien was wat je op je bord kreeg vaak een nogal vaag afgietsel van het lekkere origineel. Maar je kon geluk hebben...

Ingrediënten

Keukengerei:

Instructies

  1. Snijd de boter in 4 stukken en leg ze in de vriezer.

     

    • Leg de kipfilets op een werkoppervlak, snijd het ze voorzichtig in en open ze als een boek (vlinderen)
    • Bedek ze met huishoudfolie en sla ze voorzichtig tot ze overal even dik zijn. Dat kan met een vleeshamer of de platte kant van een slagersbijl, bijvoorbeeld
    • Bestrooi aan weerszijden met zout en peper
    • Scheid de peterselieblaadjes van de stelen en snijd ze heel fijn
    • Haal de boter uit de vriezer en rol het in de peterselie
    • Leg de stukken boter in het midden van de geplette kipfilets
    • Rol ze strak om de boter een en zorg ervoor dat alle hoeken naar binnen gevouwen zijn (zoals bij een koolrolletje of dolma) zodat de boter er straks niet uit kan lopen
    • Wikkel elk rolletje in huishoudfolie - zo behouden ze hun vorm
    • Zet ze 10 minuten in de vriezer
    • Zet drie diepe borden klaar: voor bloem, voor losgeklopt ei en voor paneermeel
    • Dep de rolletjes droog met keukenpapier
    • Haal ze eerst door de bloem aan alle kanten, schud het overtollige af, doop ze dan in het ei, laat het overtollige ei eraf lekken en rol ze door het paneermeel.
    • Herhaal de laatste 2 stappen (ei en paneermeel)
    • Zet ze weer 10 minuten in de vriezer
    • Verwarm de oven voor op 180 °C
    • Verwarm plantaardige olie in een pan of friteuse tot 160 °C tot er bubbels ontstaan op het oppervlak.
    • Frituur de rolletjes aan alle kanten goudbruin, 2-3 minuten
  2. Leg ze voorzichtig op een bakplaat en bak ze verder in de oven gedurende 10-12 minuten, tot ze gaar zijn. Klaar!

    Heteluchtoven
  3. Boekweit

    Een heerlijke garnituur hierbij is geroosterde, gekookte boekweit, de Oost-Europese, die ook wel bekend staat als "grechka". Goed zoeken in de specialiteitenwinkel.

Keywords: kipfilet, supreme, boter

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?