Boston Butt

Wedstrijdvlees uit de kamado
pinit
Difficulty: Gevorderd Prep Time 30 min Cook Time 8 uur Rest Time 16 uur Total Time 24 uren 30 minuten
Servings: 10

Description

Boston Butt. Vernoemd naar de butts, houten vaatjes waarin in Boston en omstreken varkensvlees werd bewaard, vervoerd en gepekeld. De Boston Butt zit bovenin de schouder van het varken. De Amerikanen kennen dit stuk vlees vooral voor zijn geweldige eigenschappen op de grill en in de smoker. Niet voor niets is de Boston Butt, ook in Nederland, vaste gast bij alle barbecuewedstrijden. Maar ook in andere landen weet men raad met dit gedeelte van het varken: zo bevindt zich binnenin de boston butt de zogeheten “money muscle”, een stuk dat de Italianen coppa noemen en gebruiken als vleeswaar.

Pulled pork
Naast de procureur en de picnic is deze Boston Butt tevens zeer geschikt voor het maken van pulled pork. Het recept voor pulled pork vindt u onder deze link.

Rubs en marinades
We hebben onze eigen wet rub gemaakt. Dat wilt u natuurlijk ook. We geven daarom in dit recept ook alleen maar één suggestie van de vele mogelijkheden.

Rookhout
Nóg lekkerder wordt deze Boston Butt als je aan de houtskool wat vochtige rookhoutsnippers toevoegt. Lekkere smaken voor houtsnippers in de dome barbecue zijn Cherry Wood, Pecan Wood, Hickory Wood, Mesquite Wood, Apple Wood, Oak Wood en Maple Wood.

Ingrediënten

Vlees:

Wet rub:

Glaze:

Saus:

Keukengerei:

Instructies

  1. Daar is ie dan. De imposante Boston Butt. Ready to roll.

  2. Leg uw ingrediënten voor de rub klaar. Kies een spicy BBQ-sauce, uw eigen vleeskruidenmix, paprika, basterdsuiker, verse knoflook, verse ui, steakpeper en zout. Het gebruik van verse knoflook en ui maakt echt een verschil.

  3. Doe alle ingrediënten in een hakmolen of blender. Maal zo fijn en glad mogelijk.

  4. Giet het mengsel over de Boston Butt. 

  5. Masseer deze heerlijke wet rub in het vlees, ook goed in alle hoekjes.

  6. Verpak de Boston Butt strak in huishoudfolie en leg hem minstens 15 uur in de koelkast.

  7. Haal de Boston Butt uit de koelkast en laat hem op kamertemperatuur komen.

  8. Pak een kluwen rolladetouw en bind de Boston Butt op, net als in deze instructie.

    • Zorg voor een dome temperatuur in de Green Egg®, Kamado Joe®  of andere afsluitbare barbecue van 120°C
    • Zorg voor indirect vuur
    • Zorg voor een lekbak – het braadvocht gaan we opvangen
  9. Grill de Boston Butt langzaam en voorzichtig op 120°C, gedurende 5 uur. Probeer de temperatuur zo constant mogelijk te houden. Idealiter komt u uit op een kerntemperatuur van 67-72°C.

    • Haal de Boston Butt van de grill
    • Laat hem een uur rusten
    • Maak ondertussen een lekker glaze van een milde barbecuesaus, appelazijn en honing
  10. Smeer het vlees in met de glaze.

    • Pak de Boston Butt in aluminiumfolie
    • Leg hem terug op de grill en breng de kerntemperatuur naar rond de 80-85°C in ongeveer 2-3 uur
     
  11. Zo zou de Boston Butt er nu uit moeten zien.

  12. Snij het rolladetouw weg.

  13. Voeg water toe aan de braadresten in de lekbak en week deze los op een laag vuurtje.

  14. Stort het bakvocht door een zeef in een pannetje.

  15. Maak de saus: voeg de barbecuesaus toe aan het bakvocht en breng even aan de kook. Als het te vloeibaar is – even laten indampen.

  16. Serveertip:

    Believe it or not: your Boston Butt is good to go!  Serveer met de saus, lekkere Home Fries of French Fries en Cole Slaw. U kunt hem aan draadjes uit elkaar trekken (pulled pork)  of trancheren. Wij hebben gekozen voor het laatste. De tafelgasten waren niet te houden, zo lekker.

Keywords: procureur, tuinkeuken, buitenkeuken, kamado, ugly, pitmaster

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?