Gratineren is een culinaire techniek waarbij verschillende voedingsmiddelen zoals vlees, vis, gevogelte, groenten, kaas, fruit en meringue aan één zijde worden bedekt met een goudbruin korstje. Deze kooktechniek kan op verschillende manieren worden uitgevoerd: met broodkruim, kruiden, noten, geraspte kaas en allerlei sauzen. Men kan starten met een rauw product dat men door gratineren gaart, handig voor vochtige producten zoals tomaten en vis, of met gegaarde gerechten die door gratineren worden verrijkt met een smakelijk laagje.

Gratineren is een droog kookproces bij hoge temperatuur: het oppervlak droogt snel een beetje uit, terwijl de binnenkant van het gerecht sappig blijft.

Deze techniek is vooral geschikt om op het laatste moment toe te passen, direct voor het serveren. Voor een zachte en gebonden korst, worden eidooiers gebruikt, terwijl voor een knapperige korst droge ingrediënten zoals paneermeel of broodkruimels worden ingezet.

Gegratineerde cassolette van kabeljauwloin
Recept: Gegratineerde cassolette van kabeljauwloin met witbier en crème fraîche

Klik voor recepten met deze kooktechniek