Mosterd, een verbastering van het Franse moutarde, heeft een lange geschiedenis. Al eeuwen kent men het. De oorspronkelije benaming, Italiaans mostarda, zou een afkorting zijn van de woorden mosto che arde, oftewel “brandende most”, een verwijzing naar de druivenmost waar mosterd oorspronkelijk mee gemaakt werd.
Behalve mostarda (dat ook de benaming van een inlegmethode voor vruchten is, zie mostarda) gebruiken de Italianen meestal ander woord voor mosterd – senape, hetgeen weer verwant is met het Duitse Senf.
Mosterd wordt gemaakt uit gemalen mosterdzaden, azijn, water, suiker en zout. Ook worden vaak kruiden en/of specerijen toegevoegd, zoals, onder andere, peper, mierikswortel, en rozemarijn.
Mosterd is tevens in droge vorm te koop (zie mosterdpoeder).
Met mosterd is het ook heerlijk koken. Klik op de link voor recepten.
Recepten met mosterd? Klik hier!
Zie ook: mustard cress
Franse term: Moutarde
Duitse term: Senf
Engelse term: Mustard