Azijn het resultaat van twee achtereenvolgende processen: vergisting en verzuring door bepaalde bacteriën. Als wijn tijdens of vlak na het gisten in aanraking komt met de lucht, kan zich wijnazijn vormen, onder invloed van de wijnzuurbacterie die van nature in hout zit, dus ook de wand van een goed wijnvat. Ook andere alcoholhoudende dranken, indien ze na de gisting in aanraking worden gebracht met houtkrullen en lucht, gaan verzuren.
Azijn wordt toegepast als levensmiddel, conserveermiddel en als reinigingsmiddel. Het kan ook helpen tegen bepaalde beten en steken.
Wijnazijn is, na keukenazijn, bij ons de meest voorkomende vorm. Hele dure wijnazijn is balsamico-azijn, een verhaal apart. Er is nogal wat verwarring over azijn-met-een-smaakje. Soms wordt de grondstof genoemd, zoals bij dadelazijn, soms de smaak die is toegevoegd, zoals bij dragonazijn.
Zie ook: appelazijn, balsamico, ciderazijn, dadelazijn, frambozenazijn,
kokosazijn, natuurazijn, rijstazijn, tomatenazijn

Franse term: Vinaigre (zure wijn)
Duitse term: Essig (ons woord edik)
Engelse term: Vinegar