Kardemom of kardamom (Bot. Elettaria cardamomum) is, geloof het of niet, een verwante van onze welbekende gember. In de keuken worden de zaden gebruikt. Omdat kardemom vrij duur is worden meestal de zaaddozen (zie afbeelding) ook verwerkt in de gerechten, hoewel deze wat stroever en taaier zijn dan de zaden zelf. Kardemom heeft een specifiek zoete, scherpe geur en smaakt heel bijzonder. In de smaak komt naar de mening van sommigen bergamot, citroen en kamfer terug. Kardemom is zo’n typisch Holland “koekkruid”, zoals kaneel, piment, foelie, die door de V.O.C. naar Nederland werden vervoerd en hier in allerlei traditionele soorten koek (speculaas), gebak en toetjes (bijvoorbeeld havermoutpap) terechtkwamen. Wie het niet kent – koop eens een zakje en vanaf dat moment weet je hoeveel kardemom je in je leven al hebt verorberd! In de landen waar kardemom groeit wordt deze in curry’s toegepast. Men beweert dat kardemom helpt tegen maagklachten en kan bijdragen aan een frisse adem.
Franse term: Cardamome
Duitse term: Kardamom
Engelse term: Cardamom