Bajkal (ook wel Baikal) is een frisdrank, vernoemd naar het Baikalmeer in Siberië.
De formule van de drank werd ontwikkeld in de Sovjet-Unie in 1976 door het VNIIPBP, een onderoeksinstituut, dat de opdracht kreeg een lokale tegenhanger te creëren voor Amerikaanse dranken zoals Coca-Cola en Pepsi, in aanloop naar de Olympische pelen in Moskou van 1980. Hetzelfde jaar nog begon de productie in Moskou. De samenstelling en bereiding van de nieuwe Sovjet-drank “Bajkal” waren strikt geheim.
Sinds 1991 wordt de drank in Rusland door verschillende particuliere ondernemingen gemaakt.
Receptuur van 1976:
- Water, witte suiker, citroenzuur, salie, alsem, duizendguldenkruid, gentiaan, kardemom, hopolie, eucalyptusolie, laurierolie, appelaroma, tamarinde, vlierbloesemextract, zoethoutwortelextract, distillaat van wijngist.
Moderne samenstelling: water, suiker, citroenzuur, koolstofdioxide, etherische oliën en extracten van kruiden. Smaak- en tonifiërende eigenschappen worden toegevoegd door extracten en natuurlijke smaakstoffen zoals, onder andere, leuzea-extract, eucalyptusolie, citroenolie, laurier- en dennenolie.