Kruiden zijn de ziel van de keuken, de melodie van een lied, de kleur van een schilderij. Verse kruiden zijn daarbij niet alleen lekker, maar ook nog eens erg gezond. Salie (salvia officinalis) is heerlijk in allerlei gerechten, vooral uit de Italiaanse keuken. Probeer bijvoorbeeld eens gewoon wat salie te trekken in gesmolten boter, wat Parmezaanse kaas eraan toe te voegen en daar uw pasta mee te serveren. Salie is zeer subtiel van smaak, mits gering gebruikt.
In de Lage Landen werd salie gebruikt om mee te koken in melk. Deze saliemelk werd als geneeskrachtig en rustgevend beschouwd. Salie dient met mate te worden gebruikt, omdat het door zijn sterke smaak gemakkelijk andere kruiden overheerst. Salie is ook bekend om zijn geneeskrachtige werking. Het werkt sterk ontsmettend en is zodoende goed tegen ontstekingen. Om die reden wordt het regelmatig in tandpasta’s verwerkt.

Zie ook: herbes de provence, bouquet garni

Franse term: Sauge
Duitse term: Salbei
Engelse term: Sage