Lasagne

De lasagne (in sommige delen van Italië ook bekend als “pasticcio”) is een typisch Italiaans gerecht, vooral in Emilia-Romagna erg populair is. Inmiddels geniet lasagne internationale faam. Het wordt bereid door een evenredig aantal lagen gekookt deeg af te wisselen met lagen vulling. Het geheel wordt afgebakken in de oven en gegratineerd.

Het meest authentieke recept bevat ragù Bolognese, oftewel tomatensaus met gehakt (klik hier voor het recept), béchamelsaus en Parmigiano Reggiano; er bestaan ook versies zonder vlees en zelfs zonder tomaten (algemeen “in bianco” genaamd) met bijvoorbeeld champignons.

Er zijn oneindige variaties zowel in de naam als in het recept, niet alleen van regio tot regio, maar ook van stad tot stad en zelfs van familie tot familie.

Er is een gerucht dat een product dat lijkt op de huidige lasagne, genaamd “Lasanium”, al in het oude Rome bekend was. De overlevering suggereert dat het een favoriet gerecht was van Cicero: het gerecht was zacht en kon dus ook door mensen op leeftijd makkelijk worden genuttigd.

Soortgelijke gerechten vindt men ook in andere keukens: De Venezolanen hebben de pasticho en in Georgië kent men de atsjma, een heerlijk gerecht, opgebouwd uit deeglagen en geraspte Suluguni (Soulougouni), een zalige verse kaas, gemaakt van een mengsel van koeien-, buffel-, schapen- en geitenmelk, die iets zouter is dan mozzarella.

Zie ook: pasta